latinica  ћирилица
20/01/2020 |  19:45 | Autor: SRNA

Novi koronavirus prenosi se među ljudima

Novi koronavirus nalik na SARS, koji se proširio Kinom i stigao do još tri azijske zemlje, prenosi se među ljudima, izjavio je danas jedan državni stručnjak.

Ova objava pojačava bojazan od izbijanja velike epidemije u vrijeme kada milioni ljudi kreću na put tokom odmora povodom Lunarne nove godine.

Novi soj koronavirusa izazvao je uzbunu jer je sličan ozbiljnom akutnom respiratornom sindormu, koji je odnio skoro 650 života u Kini i Hong Kongu 2002. i 2003. godine.

Od novog virusa umrle su tri osobe, a oboljelo je 218 ljudi, prenio je AFP. Vjeruje se da virus potiče sa pijace morskih plodova u Vuhanu, prenio je AFP.

Žong Nanšan, ugledni naučnik iz Nacionalne zdravstvene komisije, koji je pomogao da se saznaju razmjere epidemije SARS-a, rekao je da pacijenti mogu da se zaraze novim virusom čak i ako nisu posjetili Vuhan.

- U ovom trenutku može se reći da je potvrđeno da postoji fenomen prenošenja sa čovjeka na čovjeka - rekao je Žong državnoj televiziji.

U provinciji Guangdong, dva pacijenta su se zarazila od članova svojih porodica koji su bili u Vuhanu, objasnio je ovaj naučnik.

Zarazilo se i 14 pripadnika medicinskog osoblja koji su pomagali pacijentima oboljelim od koronavirusa, dodao je on. Od ukupnog broja oboljelih, 95 potiče iz Vuhana.