latinica  ћирилица
20/01/2020 |  20:48 ⇒ 21/01/2020 | 00:00 | Autor: SRNA

Zaposleni u zdravstvu BPK stupaju u generalni štrajk

Nezavisni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Bosansko-podrinjskog kantona donio je danas odluku o stupanju u generalni štrajk nakon što su propali pregovori sa Kantonalnom vladom o potpisivanju kolektivnog ugovora.
Pregledi - Foto: RTRS
PreglediFoto: RTRS

Predsjednik ovog sindikata Emir Baščelija pojasnio je da je odluka o štrajku donesena nakon anketiranja članova sindikata iz svih pet zdravstvenih ustanova sa područja ovog kantona.

On kaže da je 260 članova sindikata jednoglasno potvrdilo opredjeljenje o stupanju u generalni štrajk i za podnošenje tužbi, nakon što nije postignut dogovor sa pregovaračkim timom Vlade.

- Datum početka štrajka biće utvrđen odmah nakon potpisivanja sporazuma sa direktorima zdravstvenih ustanova o minimumu poslova koji će biti obavljani za vrijeme štrajka - rekao je Baščelija.

On je podsjetio da je sindikat tražio povećanje koeficijenata za 0,4, dok je Vlada ponudila 0,1 što je za ovaj sindikat neprihvatljivo, prenose federalni mediji.

- Svi znamo da Zavod zdravstvenog osiguranja zdravstvene ustanove plaća po timovima koje čine i ljekari i medicinske sestre i spremačice. Na ovaj način, kako je Vlada potpisala kolektivni ugovor samo sa jednim sindikatom, oni su iz te zajedničke kase uzeli dio sredstava i dali samo jednom sindikatu, dok je ovaj drugi iz našeg ugla diskriminisan - naglasio je Baščelija.

Prema njegovim riječima, kada bi Kantonalna vlada prihvatila zahtjev za povećanje, to bi na godišnjem nivou iznosilo oko 500.000 KM.

U Vladi Bosansko-podrinjskog kantona ističu da je zahtjev ovog sindikata o povećanju koeficijenata za 0,4 u ovom momentu neprihvatljiv.

Premijerka ovog kantona Aida Obuća rekla je da je Vladin pregovarački tim pristao na postepeno povećanje koeficijenta, te da su ponudili da za početak to bude povećanje za 0,1, što bi na godišnjem nivou iznosilo 193.785 KM.