latinica  ћирилица
21/01/2020 |  11:25 ⇒ 12:02 | Autor: TANЈUG

Šest osoba umrlo u Kini od koronavirusa

U Kini je do sada potvrđeno da je više od 200 ljudi zaraženo novim oblikom koronavirusa, a šest osoba je preminulo.

Јedan slučaj je zabeležen u Јužnoj Koreji, a dva na Tajlandu, a doneli su ga kineski turisti iz Vuhana, prenose agencije.

Raste broj zaraženih, među njima i medicinsko osoblje

U Kini je, prema najnovijim podacima, potvrđen 291 slučaj zaraženih novim oblikom koronavirusa.

Zdravstvena komisija u Vuhanu je saopštila da je najmanje 15 medicinskih radnika takođe zaraženo virusom i da je jedna osoba u kritičnom stanju, objavio je Bi-Bi-Si.

Pretpostavlja se da su se zarazili zbog kontakta sa pacijentima.

Kako se navodi, svi su u izolaciji.

Svjetska zdrastvena organizacija je saopštila da se u narednim danima očekuju novoregistrovani slučajevi koronovirusa u drugim delovima Kine, ali i van nje.

Američki Nacionalni institut za zdravlje radi na vakcini protiv koronovirusa.

Direktor Instituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Fauči rekao je da će biti potrebno nekoliko mjeseci da se završi prva faza kliničkih testova i više od godine da se dođe do vakcine.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija potvrdila je da se novi koronavirus, koji izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu i da je zarazio pojedine pripadnike medicinskog osoblja, prenijela je zvanična kineska novinska agencija Sinhua.

Neki stručnjaci kažu da virus nije toliko smrtonosan kao drugi oblici koronavirusa, poput SARS-a, koji je 2003. odnio skoro 800 života.

Za sada ne postoji vakcina za novi virus.