latinica  ћирилица
21/01/2020 |  14:31 ⇒ 14:41 | Autor: sputniknews.com

Rusko Ministarstvo zdravlja: Novi virus iz Kine biološka prijetnja Rusiji

Novi koronavirus iz Kine predstavlja jednu od bioloških prijetnji stanovništvu Rusije, rekao je zamjenik ministra zdravlja Rusije Sergej Kraevoj.

Državna duma Rusije danas razmatra Nacrt zakona o biološkoj bezbjednosti Rusije. Zamjenik ministra zdravlja Rusije je objasnio sa kojim se konkretno biološkim opasnostima zemlja suočava, i koje prijetnje zahtijevaju usvajanje tog dokumenta.

- Član 7 Federalnog zakona je posvećen glavnim biološkim prijetnjama i opasnostima. Mogu navesti nekoliko njih i potkrijepiti primjerima iz svakodnevnog života. Riječ je o promjenama svojstava i oblika patogenih bioloških agenasa, kao i svojstvima i mjestima obitavanja prenosilaca. Najistaknutiji primjer je zarazna bolest, koja se trenutno širi u Kini, a koju prouzrokuje koronavirus - objasnio je Kraevoj.

Šest osoba je preminulo od novootkrivenog tipa koronavirusa u kineskom gradu Vuhan, dok se 227 ljudi još nalazi u bolnicama pod nadzorom ljekara, rekao je gradonačelnik Vuhana Žu Sjanvang.

Svjetska zdravstvena organizacija smatra da se u bliskoj budućnosti može očekivati povećanje broja oboljelih od upale pluća prouzrokovane koronavirusom 2019-nCoV u Kini, a moguće i u drugim zemljama.

Misteriozni respiratorni virus koji se pojavio u Kini, u gradu Vuhanu, širi se na druge kineske provincije, ali i na Tajland i u Јapan. Zbog pokretljivosti stanovništa od njega strahuju na mnogim svjetskim meridijanima.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da u Srbiji nema opasnosti od novog koronavirusa.