latinica  ћирилица
21/01/2020 |  17:27 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Za mjere populacione politike 5,5 miliona evra

Vlada Srbije usvojila je danas uredbu o utvrđivanju programa podrške sprovođenju mjera populacione politike u Srbiji za ovu godinu, za čije je sprovođenje u lokalnim samoupravama predviđeno 650 miliona dinara /oko 5,5 miliona evra/ bespovratnih sredstava.
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Bespovratna sredstva namijenjena su za sufinansiranje mjera za ublažavanje ekonomske cijene podizanja djeteta, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cijene roditeljstva, promociju zdravlja i reproduktivnog zdravlja, borbu protiv neplodnosti, kao i populacionu edukaciju, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na osnovu ove uredbe, Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku raspisaće javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za sufinansiranje mjera populacione politike za 2020. godinu.

Pravo učešća imaće sve opštine i gradovi, a uslov je da jedinice lokalne samouprave u sopstvenim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenje predloženih mjera, da imaju tijelo ili osobu zaduženu za pitanja demografije i populacione politike, kao i da su predložene mjere u skladu sa ciljevima i namjenama ovog poziva.

Rok za prijavu je 15 dana od dana objavljivalja poziva u Službenom glasniku Srbije.