latinica  ћирилица
21/01/2020 |  18:14 ⇒ 18:27 | Autor: SRNA

Košarac i Ruson za jačanje ekonomske saradnje dvije zemlje

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac poručio je da je, kao resorni ministar, u potpunosti posvećen jačanju privrede i zaštiti domaće proizvodnje, uz poštovanje međunarodnih sporazuma koje je potpisala BiH, te izrazio nadu da će rezultati ovakvog nastojanja biti efikasni, vidljivi i u korist svih građana BiH.
Sarajevo: Staša Košarac sa Gijom Rusonom -
Sarajevo: Staša Košarac sa Gijom Rusonom

Košarac i ambasador Francuske u BiH Gijom Ruson danas su na sastanku u Sarajevu konstatovali da su BiH i Francuska prijateljske zemlje, te da postoji potreba za dodatnim unapređenjem bilateralne saradnje u svim segmentima.

Fokus razgovora bio je na unapređenju ekonomskih prilika u BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je istakao da je glavni spoljnopolitički prioritet BiH integracija u EU, te da su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i novi saziv Savjeta ministara opredijeljeni da, u skladu sa ustavnim nadležnostima i mehanizmom koordinacije, ubrzaju procese na realizaciji ovog prioriteta.

Ruson je naglasio da Francuska u potpunosti podržava integraciju BiH u EU uz sprovođenje svih potrebnih reformi na tom putu.

Ruson je informisao Košarca o potrebi finalizacije sporazuma koji bi regulisao saradnju dvije zemlje putem formiranja Francuske razvojne agencije, čije je regionalno sjedište u Beogradu.

Košarac je istakao da je razvoj bilateralnih odnosa važna tema u radu Ministarstva na čijem je čelu, te da će se u narednom periodu dodatno angažovati u rješavanju zastoja kada je riječ o potpisivanju pomenutog dokumenta.

Formiranje Francuske razvojne agencije u BiH sagovornici su prepoznali kao jasan i ohrabrujući francuski signal za razvoj ekonomskih i privrednih odnosa sa BiH.

Prema riječima Rusona, Ambasada Francuske ove godine organizovaće u BiH tematske radionice posvećene javno-privatnom partnerstvu, kao modelu koji treba afirmisati u BiH i koji se pokazao kao uspješan u zemljama regiona.

U tom kontekstu, Košarac je rekao da su u socio-ekonomskoj agendi jačanje javno-privatnog partnerstva i strana ulaganja prepoznati i definisani kao ključni elementi za razvoj ekonomije.