latinica  ћирилица
21/01/2020 |  19:44 ⇒ 22/01/2020 | 06:44 | Autor: RTRS

Rad nedjeljom - da ili ne?

Sve više lokalnih samouprava podržava inicijativu Sindikata trgovine i turizma o zabrani rada ili skraćenju radnog vremena nedjeljom.

Većina građana saglasna je da je rad nedjeljom nepotreban, ali poslodavci sa druge strane, vjeruju da im je baš nedjeljni pazar presudan za uspješno poslovanje. Ova tema aktuelna je i u zemljama regiona.

Trgovinama je najčešće omogućeno da i nedjeljom rade tokom cijelog dana, pa je oko 45.000 prodavača širom Srpske, nedjeljom na radnom mjestu. Među njima je najviše žena.

- Mislim da je Sindikat trgovine na dobrom potezu da odradi ovaj dio posla, da se smanji rad nedjeljom i samim tim da poboljšamo stanje u porodičnoj zajednici, prvenstveno da ljudi provedu više vremena kod kuće sa djecom sa porodicom - kaže Željko Nedić, predsjednik Regionalnog sindikata Bijeljina.

Minimalno plaćeni trgovački radnici kod nas, kao i u zemljama regiona, nadaju se zasluženom danu odmora, a mišljenja građana su podijeljena.

Dio anketiranih smatra da rad nedjeljom nije opravdan zbog, kako su istakli, zakonskog prava svakog radnika da imaju jedan slobodan dan u sedmici, dok dio njih ističe kako opravdavaju rad nedjeljom zbog potrebe kupovine onih koji su zaposleni i radnim danom ne mogu da pazare robu koja im je potrebna.

Poslodavci vjeruju da bi im ukidanje jednog radnog dana značajno smanjilo prihode, posebno u gradovima i opštinama čija ekonomija u najvećoj mjeri zavisi baš od trgovine.

Među njima je Bijeljina koja je kao regionalni trgovački centar posebno primamljiva za kupce i turiste iz susjednih gradova u Srbiji.

- Mi kao asocijacija poslodavaca se protivimo potpunoj zabrani rada nedjeljom, mislimo da to nije primjereno, niti našim ekonomskim uslovima, niti mentalitetu - navodi Mile Stević, predsjednik Zanatsko - preduzetničkog udruženja Preduzetnik.

Od prije osam godina bijeljinske trgovine nedjeljom rade samo u jednoj smjeni, a inicijativa o potpunoj zabrani nije razmatrana.

Ista odluka na snazi je u Istočnom Novom Sarajevu, gdje planiraju dodatno skraćenje radnog vremena nedjeljom za dva sata.

Savez opština i gradova Republike Srpske preporučuje lokalnim zajednicama da rad trgovina nedjeljom barem ograniče na jednu smjenu i razmotre njihovo potpuno zatvaranje.

- Ova mjera će se u potpunosti moći primjenjivati jedino ako mi svoje aktivnosti uskladimo sa inspekcijskim organima. Imate inspekcijske organe na lokalnom i republičkom nivou koji treba da prate kontrolu primjene ovih odluka - rekao je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Da bi napravili korak ka stvaranju boljeg socijalnog ambijenta, iz Sindikata trgovine najavljuju da će u razgovore uključiti i nadležno ministarstvo, udruženja poslodavaca i potrošača i Privrednu komoru.

Preporuke su za sada ispoštovali u Višegradu i Mrkonjić Gradu, gdje su nedjeljom vrata trgovina zatvorena.