latinica  ћирилица
22/01/2020 |  07:51 ⇒ 10:41 | Autor: Glas Srpske

Srpska ima okvir za novi zakon o VSTS

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović potvrdio je juče za Glas Srpske da je resor koji predvodi ispunio zahtjev Vlade Srpske u vezi sa analizom prenosa nadležnosti, pregledao niz zakona, propisa i odluka iz prethodnih godina, dodavši da će Srpska učestvovati u pisanju novog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.
Anton Kasipović - Foto: SRNA
Anton KasipovićFoto: SRNA

Vlada Republike Srpske je krajem prošle godine, a nakon posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj je nakon žustre poslaničke rasprave većinom glasova podržana Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske, zadužila ministarstva da analiziraju efekte prenosa nadležnosti sa entiteta na BiH, uključujući i one putem međuentitetskih sporazuma.

Јedna od institucija koja je nastala sporazumom između entiteta je i VSTS, a Kasipović je rekao da je Ministarstvo pravde utvrdilo svoje obaveze iz Informacije o kojoj je raspravljao Parlament Srpske.

- Analizirali smo propise, zakone i odluke te pripremili Informaciju za Vladu Republike Srpske. Na osnovu te analize i stava Vlade biće utvrđene aktivnosti za naredni period i djelovanje Ministarstva pravde - rekao je Kasipović.

Važno je istaći, kako je dodao, da je zaključkom Vlade Republike Srpske resor za evropske integracije i međunarodnu saradnju zadužen da na osnovu informacija od ministarstava sačini cjelovitu Informaciju o prenosu nadležnosti, a posebno u odnosu na različite sporazume, pa i one koje se tiču formiranja Oružanih snaga BiH odnosno donošenje zakona o odbrani, o indirektnom oporezivanju BiH, o VSTS BiH te ostalih zakona kojima su na bilo koji način oduzete nadležnosti Republike Srpske

- Imali smo priliku da razgovaramo sa skupštinskim Odborom za ustavna pitanja te analiziramo pristup Ministarstva u pogledu rada i donošenja Zakona o VSTS-u BiH. Pridržavaćemo se ustavnih određenja o ovim pitanjima. Јasne su nam i prihvatljive odrednice koje je utvrdio Odbor. Na taj način ćemo raditi, potvrđujući to i u Vladi Republike Srpske, da učestvujemo u radnoj grupu koja bi trebalo da radi na izradi Zakona o VSTS-u BiH, vodeći računa o ustavnom položaju, zastupljenosti Srpske i bitnim pitanjima kao što su način izbora sudija i tužilaca. To je ono što će predstavljati temelj našeg opredjeljenja - rekao je Kasipović i dodao da se u zaključcima Vlade Srpske pominje i niz drugih pitanja o kojima će predočiti mišljenja.

O brojnim prenesenim nadležnosti sa republičkog na zajednički nivo, do čega je mahom došlo na osnovu odluka visokih predstavnika, intenzivnije priča posljednjih godina, a konkretniji potez vlasti u Republici Srpskoj su povukle krajem prošle godine kada se o tome raspravljalo na posebnoj sjednici Narodne skupštine. Tada je usvojeno 20 zaključaka.

Poruka

Dan nakon posebne sjednice, na kojoj se raspravljalo o transformaciji dejtonske strukture BiH, iz Republike Srpske su poručili da zaključci koji su usvojeni ne idu na štetu nikome u BiH. Ocijenjeno je da otvaraju prostor za razgovor strana kako bi se zaštitio Dejton, Ustav BiH i prava svih naroda.