latinica  ћирилица
22/01/2020 |  09:27 | Autor: SRNA

Marković: Otpor prema Zakonu prerastao u obračun sa državom

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da je razočaravajuće to što se dešava u posljednjih mjesec dana od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u crnogorskom parlamentu, te ocijenio da je sve preraslo u obračun sa Crnom Gorom i pravom da država suvereno odlučuje o unutrašnjim pitanjima.
Duško Marković (Foto:srbin.info) -
Duško Marković (Foto:srbin.info)

- Taj atak i neviđenu propagandu nosili su akteri unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije akteri iz susjedne Srbije - ocijenio je Marković za Televiziju Crne Gore.

Marković tvrdi da Vlada nema odgovornosti, da su neosnovani prigovori da nije bilo prilike da se javnost upozna o zakonu, te da, kako je istakao, Mitropolija crnogorsko-primorska "želi da bude van pravnog sistema Crne Gore".

- Samo sam ja po osnovu ovog zakona imao pet, šest razgovora direktno sa mitropolitom Amfilohijem i njegovim sveštenstvom - rekao je Marković i dodao da je tokom susreta sa mitropolitom "bilo dijaloga i da nisu bili u pitanju formalni razgovori".

Marković je ocijenio da je na sceni bila i skrivena kampanja protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti koju je sprovodilo sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske "na neduhovan način".

- Prijetilo se pravoslavnim crnogorskim vjernicima da ne podržavaju Zakon, da ne stoje iza vlasti koja ga je predložila jer će ne samo oni, nego čitave porodice biti proklete i izopštene iz pravoslavlja - naveo je Marković.

Marković je ponovio da nema uzurpiranja crkvene imovine, niti bilo kakvog ataka na Srpsku pravoslavnu crkvu. "U DPS-u mogu biti ljudi koji prihvataju program rada partije i rade u interesu države. U koju crkvu idu, u kog boga vjeruju, to je njihovo neotuđivo pravo", dodao je on.

Marković kaže da zakon promoviše slobodu vjeroispovijesti, ali na jednak način za sve vjerske zajednice u Crnoj Gori.

On tvrdi da je netačno da se zakonom dozvoljava vjernicima "crnogorske pravoslavne crkve" da koriste manastire i crkve u kojima služi Mitropolija.

Marković tvrdi da će se i dalje vjerski objekti u Crnoj Gori koristiti samo u vjerske svrhe, te naglasio da ti objekti imaju i istorijsku i kulturnu vrijednost kao duhovna baština Crne Gore.

- Kroz te vjerske objekte ogleda se nastajanje Crne Gore - kaže Marković.