latinica  ћирилица
22/01/2020 |  15:41 ⇒ 17:52 | Autor: RTRS

Studenti u Prijedoru traže izgradnju studentskog doma

Grad Prijedor zaslužuje studentski dom, poručuju studenti dvije javne visokoškolske ustanove smještene u ovom gradu – Rudarskog fakulteta i Visoke medicinske škole. Brojni studenti iz svih dijelova Srpske i Federacije, za vrijeme studiranja u ovom gradu smješteni su uglavnom u privatnim smještajima, što im, kažu, stvara dodatne troškove. Slično misli i rukovodstvo prijedorskih visokoškolskih ustanova.

Ana Milidrag iz Gacka student je treće godine geologije na Rudarskom fakultetu i za vrijeme studija stanuje u privatnom smještaju. Prijedoru, kao studentskom gradu kaže studentski dom i te kako je potreban.

- Mislim da bi puno više studenata privuklo na studiranje da postoji studentski dom sa čitaonicom i menzom, to bi bilo jako dobro - kaže Ana.

Kao alternativu za nedostatak studentskog doma, ova ustanova je, u saradnji s gradskom upravom, studentima iz drugih dijelova Srpske, omogućila smještaj u prijedorskom hotelu, kao i jedan obrok u restoranu srednje Ekonomske škole. Te usluge koristi i Vlado Brenjo iz Nevesinja, student treće godine.

- Za ovaj smještaj plaćamo 60 maraka, to je uglavnom na prvom spratu koji je opremljen za studente - ističe Brenjo.

Da je studentski dom i te kako potreban smatraju i studenti Visoke medicinske škole. Oko 40 odsto njih je iz drugih regija Srpske. Nevesinjka Ivana Andrijašević, studentkinja treće godine, smatra da bi to studentima omogućilo znatne uštede.

- Јa na primjer stanujem privatno, i zaista treba izdvojiti dosta sredstava za takav život - kaže Ivana.

Sličnog stava su i rukovodstva prijedorskih visokoškolskih ustanova. Izgradnja studentskog doma je, kažu, neminovnost.

Vlado Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta, ističe da dom ne bi bio velikog kapaciteta, i da se to može dosta lako i vrlo realno procijeniti.

- Prijedor je jeftiniji i povoljniji za studentski život, tako da bi to bilo dobro i za budžet roditelja koji školuju svoju djecu - naglasila je direktorica Visoke medicinske škole Prijedor Tamara Popović.

Kako ističu prijedorski studenti, postojanje studentskog doma sasvim sigurno bio bi dodatni argument za mnoge da se odluče za studiranje u ovom gradu.