latinica  ћирилица
23/01/2020 |  08:21 ⇒ 08:25 | Autor: SRNA

Mitropolit Amfilohije otvorio izložbu o narodu, jeziku i crkvi

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije otvorio je u Srpskoj kući u Podgorici izložbu "Crna Gora - narod, jezik, crkva kroz istorijska dokumenta", autora Јovana Markuša.
Amfilohije:Srpska kuća u Podgorici izložbu "Crna Gora - narod, jezik, crkva kroz istorijska dokumenta", -
Amfilohije:Srpska kuća u Podgorici izložbu "Crna Gora - narod, jezik, crkva kroz istorijska dokumenta",

Mitropolit Amfilohije rekao je sinić da o bezakonju koje je ovih dana proglašeno za Zakon o slobodi vjeroispovijesti u ime Crne Gore, na svoj način svjedoči i Markušova knjiga "Crna Gora - narod, jezik, crkva kroz istorijska dokumenta".

Prema riječima mitropolita, sva dokumenta koja su u njoj navedena svjedočanstva su tog bezakonja koje je prisutno na ovim prostorima naročito poslije Drugog svjetskog rata, od 1945. godine.

Govoreći o poistovjećivanju vlastodršaca sa državom - "država to sam ja", i njihovim spočitavanjima da kad neko govori nešto protih njih, to čini protiv Crne Gore, mitropolit Amfilohije je istakao da nisu oni Crna Gora, njeno biće i istorija, već su se samo u jednom trenutku našli na njenom kormilu.

On je ukazao da je sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti upravo nikao iz te opake i otrovne bogoubilačke i bratoubilačke bolesti.

Mitropolit Amfilohije se osvrnuo na molitvene litije koje od donošenja spornog zakona sabiraju više desetine hiljada vjernika, ističući da je to čudo Božije i da to nije politika ili partija, već ono što izvire iz bića samoga naroda.

- Vaskrsao je narod, vaskrsla je Crna Gora preko ovog naroda. Podgorica je sada duhovni centar Evrope, jer ovo što se tu događa, ono se danas ne može dogoditi nigdje u Evropi. To je čudo - konstatovao je mitropolit Amfilohije.

O Markuševoj zbirci istorijskih dokumenta govorila je i Јelica Stojanović, predsjednica Društva članova Matice srpske u Crnoj Gori.

Svečanom otvaranju su prisustvovali Njegovo preosveštenstvo vladika dioklijski Metodije, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, brojni kulturni i javni radnici.