latinica  ћирилица
23/01/2020 |  09:09 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

UKC: Prvi put obavljeno složeno odstranjenje organa male karlice i abdomena

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske po prvi put obavili su složeni zahvat odstranjenja organa male karlice i abdomena zbog uznapredovalog maligniteta.
Ljekari UKC Banja Luka - Foto: SRNA
Ljekari UKC Banja LukaFoto: SRNA

Iz UKC-a je saopšteno da je pacijentkinja /48/ otpuštena 14. postoperativnog dana na kućno liječenje, a postoperativni tok protekao je bez komplikacija.

Složeni zahvat podrazumijeva dvije procedure, a prva je hirurška i odnosi se na odstranjenje svih vidljivih malignih tumorskih promjena u abdomenu i maloj karlici.

- U ovom slučaju odstranjena je mokraćna bešika, jajnici i jajovodi, materica i vagina u cjelosti sa spoljašnjim ženskim genitalijama, debelog crijeva i anusa i pripadajućim limfnim žlijezdama - navedeno je u saopštenju.

Druga procedura podrazumijeva tretiranje trbušne i karlične šupljine zagrijanim citostatskim rastvorom.

- Povišena temperatura omogućava bolji ulazak citostatika u maligne ćelije, a istovremeno se ordinira do 25 puta veća koncentracija citostatika nego što bi bilo moguće da se ordinira intravenski - navode iz UKC-a.

U saopštenju se dodaje da se učinkovitost ove procedure najviše ogleda u tome što su petogodišnje preživljavanje i potpuno izlječenje povećani za tri puta i koristi se isključivo za uznapredovale jasno indikovane maligne tumore male karilice i trbušne šupljine.

U najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj navode da će zahvaljujući njenom rukovodstvu na čelu sa direktorom Vladom Đajićem i načelnikom Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Zoranom Aleksićem ova procedura od sada biti redovno korištena.

- Naši pacijenti neće morati da odlaze u region kako bi bili podvrgnuti ovom izuzetno skupom i složenom zahvatu, a samim tim smanjiće se troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i porodica pacijenata - ističu u UKC-u Srpske.

Tim koji je učestvovao u izvođenju ove procedure čine dr Dragan Tomić, vođa tima i specijalista opšte hirurgije, dr Nikica Andromako, asistent glavnog operatera i specijalista opšte hirurgije, dr Dušan Todić, specijalista urologije, dr Andrija Baničević, specijalista ginekolog, dr Dragan Vuković, specijalizant opšte hirurgije, dr Marija Krunić, specijalista anesteziologije, dr Siniša Mirković, specijalista anesteziologije, dr Branka Doder, specijalizant anesteziologije, dr Saša Јungić, specijalista onkologije, dr Јelena Berendika, specijalizant onkologije, Dijana Sladojević, anestetičarka, Mira Raca, glavna sestra Službe operacionih sala, Јovan Filipović, perfuzionista, te instrumentarke Mirjana Barišić, Cvijeta Dulić, Dragana Đorđević, Vera Čamber.