latinica  ћирилица
23/01/2020 |  09:16 | Autor: SRNA

Mitropolit Amfilohije očekuje istinski dijalog Crkve i države

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da je Srpska pravoslavna crkva spremna za razgovor ako je vlast Crne Gore, na prvom mjestu, spremna da prihvati amandmane koje je Mitropolija podnijela na Zakon o slobodi vjeroispovijesti.
Mitropolit Amfilohije - Foto: SRNA
Mitropolit AmfilohijeFoto: SRNA

Mitropolit je zahvalio predsjedniku crnogorske Vlade Dušku Markoviću za poziv na dijalog, dodajući da je bolje da se ne započinje nikakav razgovor ukoliko će se od SPC tražiti da prihvati bezakonje.

- Blagodarimo predsjedniku Vlade na njegovom interesovanju za donošenje normalnog zakona o Crkvi i vjerskim zajednicama u Crnoj Gori. Skrećemo pažnju, ako pod tim pozivom on podrazumijeva onakve razgovore kakvi su dosad nekoliko puta vođeni, gdje se mi obavezujemo da prihvatimo to bezakonje, i da o njemu razgovaramo, onda tu bolje da se ne započinje nikakav razgovor - rekao je mitropolit.

Vladika Amfilohije je poručio da Crkva očekuje istinski, pravi dijalog, koji je u saglasnosti sa Venecijanskom komisijom i sa evropskim zakonima.

- Ako je to samo poziv da razgovaramo o ovom bezakonju, onda nema potrebe. Oni su nama to nametali već nekoliko puta. Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin nam je nametao razgovor o tom bezakonju. Nije bilo govora o tome - rekao je mitropolit Amfilohije za podgorički dnevnik "Dan".

Predsjednik crnogorske Vlade Duško Marković najavio je da će se do kraja sedmice zvanično obratiti mitropolitu Amfilohiju za nastavak razgovora.