latinica  ћирилица
23/01/2020 |  11:45 ⇒ 12:30 | Autor: SRNA

Blagojević: Bez kvalitenih radnika nema konkurentnosti

U Republici Srpskoj u svim privrednim granama nedostaju kvalitetni radnici, što direktno utiče na konkurentnost privrede, izjavio je Srni portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević.
Privredna komora RS - Foto: RTRS
Privredna komora RSFoto: RTRS

On je naveo da bez kvalitetnih radnika domaća privredna društva teško mogu da odgovore zahtjevima stranih partnera za kvalitetom, rokom i ugovorenom količinom isporuka.

- Odlaze nam najbolji radnici, ne samo iz slabije stojećih privrednih subjekata gdje su plate neredovne i male, već i iz onih vrlo solventnih sa solidnim primanjima. To potvrđuje da ne idu samo zbog plate, već da tu ima i drugih faktora - rekao je Blagojević.

On je naglasio da su privrednici Srpske u okviru svojih mogućnosti dali mnogo da bi plate bile povećane, podsjetivši na stav poslovne zajednice da bi bile stvorene znatno veće mogućnosti za povećanje plata ukoliko bi opterećenje rada bilo smanjeno na 52 odsto.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da će problem odlaska radne snage biti dugoročan i da će se sa njim suočavati zemlje Balkana i značajnog dijela istočnoevrpskih država.

- Sva društva sa ovim problemom donose i ozbiljno razmišljaju o kreiranju raznih mjera za ublažavnje posljedica, ali je za njihovu realizaciju potrebno vrijeme, pa negativni efekti neće biti otklonjeni u visokom procentu - naveo je Markićević.

Prema njegovim riječima, sve ovo je jedna od negativnih posljedica neoliberalne globalizacije u kojoj će bogati postati još bogatiji, a siromašni još siromašniji.