latinica  ћирилица
23/01/2020 |  12:45 ⇒ 12:52 | Autor: SRNA

Otkrivena bista Nikole Tesle u Bratislavi (FOTO)

U atrijumu zgrade Radio-televizije Slovačke u Bratislavi otkrivena je bista velikog srpskog i svjetskog naučnika Nikole Tesle, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.
Otkrivanje biste (Foto:.rtv.rs) -
Otkrivanje biste (Foto:.rtv.rs)

Autor biste je vajar iz Sremskih Karlovaca Đorđe Lazić-Čapša.

Na prednjoj strani postamenta na kome je bista piše "Nikola Tesla 1856-1943", a na lijevoj je tekst Marka Lopušine: "Nikola Tesla, čovjek koji je stvorio budućnost čovječanstva. Svjetski naučnik, srpskog porijekla, pronalazač čija je velika zamisao obrtnog magnetnog polja jedno od najvećih otkrića ljudske mašte u istoriji. Genije, koji nam je podario svjetlost, električnu i kosmičku energiju. Vizionar planete Zemlje".

Otkrivanje biste (Foto:.rtv.rs)

Otkrivanje biste organizovali su Udruženje Srba u Slovačkoj i Srpski kulturno-informativni centar. Svečanosti je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Srbije Aleksandar Gajović.

Gajović je istakao da je otkrivanje biste najvećem među najvećim velikanima čovječanstva veliki dan za Srbiju, te da se na ovaj način odužuju tom inženjeru elektronike i mašinstva, futuristi i vizionaru.

Udruženje Srba iz Slovačke namjerava i da u Slovačkoj podigne spomenik Јovanu Јovanoviću Zmaju i ostalim srpskim velikanima.