latinica  ћирилица
23/01/2020 |  19:31 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

SDA ponovo ucjenjuje - bez direktora OBA nema ni direktora SIPA

Imenovanje direktora SIPA skinuto je s dnevnog reda sjednice Savjeta ministara.

Iako je kompletna konkursna procedura okončana prije više od tri mjeseca, a ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić nedavno Darka Ćuluma, kao najboljeg kandidata, i zvanično predložio za direktora, danas se priklonio zahtjevu SDA da imenovanje direktora SIPA bude u "paketu" sa imenovanjem Osmana Mehmedagića za direktora Obavještajne agencije. Ucjenjivačko ponašanje bošnjačkih ministara kritikovali su srpski zvaničnici.

SDA ponovo ucjenjuje! Nakon Mlađena Božovića kome uskraćuju imenovanje za ministra za ljudska prava, na "ucjenjivačkom tapetu" našao se Darko Ćulum. Oba su zakonske procedure za imenovanje "prošli". Ćuluma za direktora SIPA, predložio i ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić. Prijedlog prije koji dan i ozvaničio. No onda je uslijedio salto mortale sa "umišljajem" SDA.

Bisera Turković je najavila, a Radončić najavu u djelo pretočio. Imenovanje direktora SIPA može, ali samo "u paketu" sa direktorom Obavještajne agencije!

- Što se tiče bošnjačke komponente, to je naš uslov! Da u narednih 15-ak dana izvršimo konsultacije unutar Savjeta ministara ne samo kada je izbor direktora SIPA u pitanju nego i Obavještajne agencije - rekao je Radončić.

A kandidat za novog direktora OBA je stari direktor - Osman Mehmedagić, čija je stručna sprema nepoznanica – ne samo javnosti. I Tužilaštvo BiH ovaj "biografski" detalj svestranog studenta Mehmedagića istražuje. Јer nakon što mu je poništena diploma Banjalučkog fakulteta za poslovne studije, na bivšeg tjelohranitelja Alije Izetbegovića – Osmicu "kidisala" su naučna znanja i "desetke" iz Travnika. Brzopotezno je, navodno "izvukao" diplomu travničkog pravnog fakulteta. O fenomenu Mehmedagićevih diploma začudo, ni oni koji ga za direktora ponovo predlažu, ne znaju mnogo.

- Ne znam kakve sve diplome ima Mehmedagić, ali znam da je profesionalac i da očito dobro radi svoj posao - smatra Asim Sarajlić delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda PS BiH (SDA).

Prvi mandat "profesionalca" Mehmedagića ostaće upamćen po prisluškivanju zvaničnika Srpske i Srbije, po sukobima sa hrvatskom obavještajnom agencijom SOA i još nekoliko obavještajnih i kontraobavještajnih afera koje su OBA i region potresle. Hoće li drugi, biti ucjenama iznuđen!?

- Ako je to ucjena, onda nema šta da se očekuje. Ova zemlja je svaki put pred nekom ucjenom koja se u prvom momentu ne može ni predvidjeti. Vezati dvije stvari od kojih je jedna završena a druga nije ni počela to je apsurd - smatra Dušanka Majkić delegat u Klubu Srba u Domu naroda PS BiH (SNSD).Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić pita - zašto onda nisu izabrali Božovića u paketu, kada se već zalažu toliko za te pakete.

- SDA se opasno igra sa BiH i to neće dobro završiti ni po BiH ni po SDA - dodao je Stevandić.

Direktor Policije Republike Srpske i kandidat za direktora SIPA Darko Ćulum "pakete" ne želi da komentariše. Zbog raznih priča i konstrukcija u vezi njegovog imenovanja.

Rješenje novonastale kadrovske križaljke u bezbjednosnom sektoru, trebalo bi da bude poznato za dvije sedmice - tako je najavio ministar Radončić čiji je resor odnosno rukovodstva svih pripadajućih agencija odavno ili odskora u “tehničkom mandatu".

U iščekivanju direktorskih "paketa" parlamentarni su napokon riješeni. Nakon više od dvije godine imenovano je tročlano rukovodstvo komisije za nadzor nad radom OBA, koje predvodi SDP-ov Nermin Nikšić.