latinica  ћирилица
23/01/2020 |  19:32 | Autor: RTRS

Princ Filip sa ambasadorom SAD u Beču o Kosovu i Crnoj Gori

Princ Filip Karađorđević, koji se nalazi u Beču povodom večerašnjeg 23. Svetosavskog bala u organizaciji Srpskog centra, razgovarao je danas sa ambasadorom SAD u Austriji Trevorom Trainom o Kosovu i Crnoj Gori.
Princ Filip sa ambasadorom SAD u Beču (foto:sabornik.net) -
Princ Filip sa ambasadorom SAD u Beču (foto:sabornik.net)

Ambasador Traina je u Ambasadi SAD priredio ručak u čast princa Filipa i njegove supruge princeze Danice, a prisustvovao je i ambasador Srbije Nebojša Rodić.

Princ Filip i američki ambasador, koji su višegodišnji prijatelji, razgovarali su o „mogućnostima da SAD i Austrija zajedničkim snagama pomognu razvoj i usavršavanje mladih talentovanih ljudi u Srbiji kako oni ne bi odlazili iz naše zemlje, kao i o mogućnostima da se u Srbiji pomogne razvoj IT industrije, objavljeno je na zvaničnoj fejsbuk stranici princa.

Princ Filip je iskoristio priliku da američkom ambasadoru skrene pažnju i na temu Kosova i Crne Gore.

- Istakao sam da je važno da SAD imaju veće razumijevanje za položaj Srbije kada govorimo o problemu sa južnom srpskom pokrajinom i da je u tom pogledu trenutno najvažnije raditi na vladavini prava, poštovanju verskih i građanskih prava, očuvanju kulturne baštine i sveopštoj normalizaciji života svih građana. U tom kontekstu ambasadoru sam skrenuo pažnju na trenutno kršenje verskih i građanskih prava vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, što je neprimjereno i nedopustivo da se događa u Evropi 21. vijeka - naglasio je pripadnik porodice Karađorđević.

On je ukazao da su razgovori protekli u srdačnom i prijateljskom tonu u skladu sa dugogodišnjim prijateljskim odnosima koje Traina i on imaju već dugi niz godina.

Izvor: Sabornik