latinica  ћирилица
23/01/2020 |  21:58 ⇒ 22:45 | Autor: SRNA

Vladika Dimitrije: Litije mogu donijeti samo dobro Crnoj Gori

Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije rekao je večeras nakon molebana u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću da je velika čast, radost, ljubav i blagoslov biti sa narodom u litiji u gradu Svetog Vasilija, ističući da litije organizovane nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti samo dobro mogu donijeti Crnoj Gori.
Nikšić (Foto:mitropolija.com) -
Nikšić (Foto:mitropolija.com)

- Došao sam ovdje da se naučim nečemu. Vi ste poslanica Božija, vi ste poslanica napisana ne mastilom i na papiru, nego vi narode Božiji, vaša vjera, ova crkva, ovdje je poslanica napisana u srcima svih vas. Ko je pametan i mudar ćuti i uči iz ovog proročkog glasa Božijega koji se odašilje od vaših srdaca. Ta vaša srca su zalog boljitka, zalog našeg preporoda - rekao je vladika Dimitrije.

On je u obraćanju vjernicima na nikšićkom glavnom trgu istakao da se ovim litijama želi pravda za sve ljude svih ideoloških, nacionalnih i vjerskih opredjeljenja.

- Ovo su litije koje samo dobro mogu donijeti ovoj državi, tako da oni koji govore da su one protiv varaju se jer ovaj narod i vi svi svjedočite da ste puni ljubavi i da želite da svi uđu u istinu i radost Gospoda - poručio je episkop zahumsko-hercegovački.

Više hiljada Pljevljaka učestvovalo je večeras u litiji ulicama tog grada zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Litiju kojoj je prisustvovalo više hiljada građana predvodio je vladika mileševski Atanasije, koji je prethodno služio moleban u crkvi Svete Petke.

Sveštenik Borivoje Pantić pročitao je saopštenje Odbora za odbranu svetinja u Pljevljima koji je pozvao vjernike da u nedjelju, 26. januara, učestvuju u najmasovnijoj litiji uoči praznika najvećeg srpskog prosvjetitelja i svetitelja Svetog Save.

- Nakon molebana i litije naša crkva je odlučila da toga dana, pošto su nas istjerali iz hramova, ispred crkve Svete Petke napravimo svečanu akademiju povodom proslave Svetog Save. Pozivamo vas da ta nedjelja bude najmasovnija i da blagoslov Svetog Save bude ne samo uz nas koji dolazimo u hramove, nego i uz one koji žele da ga protjeraju iz Crne Gore - prenio je Pantić.

Odbor za odbranu svetinja pozvao je građane da u još većem broju prisustvuju litijama, ističući da "borba za odbranu svetinja nije pri kraju" i da je "tek počela".

- U svakom trenutku moramo biti spremni na to da će vlast na sve načine pokušati da razbije naše litije, što je i do sada bezuspješno činila. Posebno moramo voditi računa o tome da nas svaku noć bude sve više. Samo brojnošću i istrajnošću možemo natjerati odnarođenu vlast da povuče diskriminatorski zakon koji je unio nemir i smutnju u svaku pravoslavnu porodicu i u cijelu Crnu Goru - navedeno je u poruci vjernicima.

U saopštenju Odbor je naglasio da Srpska pravoslavna crkva nikada u svojoj osmovjekovnoj istoriji nije bila ni protiv koga, već je kroz sve vjekove bila zaštitnica obespravljenog naroda i utješiteljka u svakoj nevolji.