latinica  ћирилица
24/01/2020 |  08:11 ⇒ 09:58 | Autor: SRNA

Mitropolit Amfilohije: Zakon o ropstvu naroda i rušenju Crne Gore (FOTO)

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da samo oni koji nemaju savjesti i svijesti mogu graditi budućnost Crne Gore na bogoubilačkoj i bratoubilačkoj ideji.
Mitropolit Amfilohije u obraćanju vjernicima, Kotor - Foto: SRNA
Mitropolit Amfilohije u obraćanju vjernicima, KotorFoto: SRNA

Mitropolit Amfilohije rekao je da je rušenje Njegoševe crkve na Lovćenu bilo rušenje Crne Gore i naglasio da je plod tog nasilja i tiranije takozvani Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

- To je zakon o ropstvu ovog naroda, otimanju njegovih svetinja, gaženju svega što je najsvetije i najčestitije iznjedreno na ovim prostora i svega onoga što je izraslo u toku ovih osam stotina godina, od 1220. godine, kada je Sveti Sava na Miholjskoj Prevlaci obnovio tu svetinju i kada je postavio prvog episkopa zetskog", rekao je vladika Amfilohije kasno sinoć, nakon litije u Kotoru koja je održana kao vid otpora bezakonju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

On je podsjetio da je sjedište nekadašnje Bokokotorske eparhije, koje se nalazi preko puta Crkve Svetog Nikole u Kotoru, nacionalizovano nakon Drugog svjetskog rata.

- Kako je moguće da je to državno bilo, kako danas tvrde ovi naši državnici, ako se oduzima od Crkve, nacionalizuje? - upitao je vladika Amfilohije.

Litija u Kotoru (Foto: SRNA)

On je naveo da je SPC tražila da joj se to vrati i da je čak vlast, istog današnjega predsjednika početkom dvijehiljaditih godina bila donijela odluku da se vrati nacionalizovana imovina, ne samo privatnicima i zadužbinama, nego i crkvama i vjerskim zajednicama.

- Isti taj je poslije poništio tu odluku i danas plod iz toga poništenja nije samo što nije vraćeno oteto, nego se sad ide na to da se oduzmu i sami hramovi, što niko nikada nije uradio u hiljadugodišnjoj istoriji ovih prostora - rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je istakao da su obnovljeni stari i sagrađeni novi hramovi u posljednjih tridesetak godina, zahvaljujući tome što se razbuktao oganj vjere sačuvan u duši naroda.

- Desetine hiljada se danas okupljaju širom Crne Gore. To je narod Božji, oganj vjere u živoga Boga. On se rasplamsao u duši ovoga naroda, naročito u dušama djece - rekao je mitropolit Amfilohije.

On je izrazio na du da će sadašnji vlastodršci shvatiti da nisu na vlasti da bi se borili protiv naroda i da otimaju narodne svetinje, te da će ovaj crkveno-narodni bunt pomoći tim ljudima i onima koji glasaju za njih da se vrate pameti i razumu.

Povezane vijesti:

Vladika Јoanikije: Sloboda vjere - očni živac svakog naroda, posebno Srba

"Amandmanima promijeniti bezakonje"