latinica  ћирилица
24/01/2020 |  09:14 ⇒ 11:34 | Autor: SRNA

U istočni dio Srpske lani plasirano 48,3 miliona KM

Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske plasirala je prošle godine 48,3 miliona KM u istočni dio Srpske, što je za 16,4 miliona KM više nego 2018. godine, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac.
Dražen Vrhovac - Foto: SRNA
Dražen VrhovacFoto: SRNA

Vrhovac je pojasnio da se od ovog iznosa 37,7 miliona KM odnosi na kredite, 9,9 miliona KM na plasmane u hartije od vrijednosti emitenata sa ovog područja, dok je preostalih 700.000 KM odobreno bespovratno.

Prema njegovim riječima, sredstva odobrena bespovratno plasirana su putem Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj, čime je dodatno podržano povećanje dostupnosti i kvaliteta javnih usluga, te ekonomski razvoj ruralnih krajeva istočnog dijela Republike.

- Ako se finansijski plasmani posmatraju po fondovima kojim upravlja IRB, iz sredstava Fonda za razvoj istočnog dijela odobreno je 27,3 miliona KM, iz sredstava Fonda za razvoj i zapošljavanje 8,5 miliona KM, te Fonda stanovanja Republike Srpske 8,2 miliona KM - rekao je vršilac dužnosti direktora IRB-a.

Vrhovac je dodao da je za plasmane u hartije od vrijednosti iz sredstava Fonda za restituciju Republike Srpske uloženo 2,5 miliona KM u istočni dio Srpske, a putem Akcijskog fonda 1,8 miliona KM.

Kada je riječ o djelatnostima u koje su plasirana sredstva prošle godine, Vrhovac je naveo da je prerađivačka industrija podržana sa devet miliona KM, dok je u područje građevinarstva uloženo gotovo šest miliona KM.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini na području istočnog dijela Republike Srpske odobreno je 179 stambenih kredita u ukupnom iznosu od 11,5 miliona KM.

Vrhovac je pojasnio da se od navedenog iznosa 10,7 miliona KM ili 93 odsto odnosi na kupovinu stambene jedinice, dok su preostala sredstva utrošena na izgradnju, adaptaciju i proširenje postojećih stambenih jedinica korisnika.

- Time je omogućeno rješavanje ovog značajnog egzistencijalnog pitanja socijalnim grupama od posebnog značaja za Republiku Srpsku, kao što su mladi i mladi bračni parovi, višečlane porodice i samohrani roditelji, porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, kao i svim ostalim građanima po izuzetno povoljnim uslovima kreditnog zaduživanja - istakao je Vrhovac.

Govoreći o planovima i ulaganjima IRB-a u istočni dio Republike Srpske za ovu godinu, Vrhovac je naveo da su putem Fonda za razvoj istočnog dijela i ostalih fondova kojim upravlja Banka, raspoloživa gotovo 52 miliona KM za kreditne plasmane i ulaganja u hartija od vrijednosti.

On je podsjetio da je od osnivanja IRB-a iz sredstava fondova kojim upravlja Banka na istoku Republike Srpske uloženo ukupno 537,8 miliona KM, te istakao da to upućuje na snažno i sveobuhvatno prisustvo Banke u ovom dijelu Srpske.

Prema njegovim riječima, snažno i sveobuhvatno prisustvo IRB-a ostvareno je prvenstveno zahvaljujući finansijskoj ponudi koja je usaglašena sa specifičnostima razvojnih i društvenih potreba ovog područja.

- IRB će nastaviti proaktivno djelovati prema potrebama i zahtjevima privrede i stanovništva, sa jasnim opredjeljenjem da se u najvećoj mjeri zadovolji potražnja za njenim proizvodima koja dolazi sa ovog područja Republike Srpske - istakao je Vrhovac za Srnu.