latinica  ћирилица
24/01/2020 |  10:31 ⇒ 12:23 | Autor: RTRS

Izložba "Otomansko carstvo u BiH i Prijedoru" u Muzeju Kozare

U Muzeju Kozare u Prijedoru, otvorena je izložba "Otomansko carstvo u BiH i Prijedoru".

Riječ je istorijsko-dokumentarnoj izložbi na kojoj su predstavljeni eksponati i dokumenti o otomanskoj vladavini.

Autorke izložbe "Otomansko carstvo u BiH i Prijedoru" su viši kustos Muzeja Kozare, etnolog Marija Radaković, i kustos istoričar Nataša Tošanović.

Posjetioci mogu da vide eksponate iz bogate muzejske zbirke, sakupljene u prijedorskoj regiji, a koji do sada nisu izlagani.

- Može se vidjeti oružje koje je, naravno, sve iz turskog perioda, dva odjevna predmeta, koje su nosile žene, feredžu i jednu anteriju, koje su dosta bogate. Zatim kuća, čiju maketu mi već dugo imamo, koja je tipična za taj period, kao i novac iz turskog perioda - pojašnjava Marija Radaković.

U okviru dokumentarno-istorijskog dijela izložbe opisani su dolazak Otomanskog carstva na prostore Balkana, položaj hrišćanskog stanovništva, značaj Pećke patrijaršije za očuvanje srpskog identiteta i prvo pominjanje Prijedora krajem 17. vijeka.

- Јa sam iz istorijskog ugla opisala otomansko osvajanje Bosne, koje je počelo 1463. godine. Otomanska uprava se zadržala u BiЈ sve do 1878. godine - kaže Nataša Tošanović.

Ovo je prva od 15 izložbi, koje će ova javna ustanova organizovati ove godine.

Osim istorijskih, biće organizovane i samostalne likovne izložbe, od kojih u Muzeju izdavajaju izložbu radova sa Trećeg međunarodnog bijenala radova na papiru, koja će biti priređena u avgustu.

- Svakako vrijedna pomena je istorijska izložba 'Dobrota, ljepota, istina', to jest 'Tuzlanski đački proces i Stojanovići 1915. godine', koju će prirediti naš kustos istoričar povodom obilježavanja Dana grada, 13. maja - dodaje Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare.

Izložba "Otomansko carstvo u BiH i Prijedoru" biće otvorena do 29. februara.