latinica  ћирилица
24/01/2020 |  12:42 ⇒ 14:03 | Autor: RTRS

NATO potvrdio saradnju, a ne članstvo u Alijansi

Sarajevski mediji danas su objavili vijest u kojoj je portparolka NATO Štaba u Sarajevu Ines Kuburović istakla da je dokument Program reformi, koje je BiH u decembru prošle godine dostavila u sjedište NATO, dobra osnova za nastavak saradnje između Alijanse i BiH.
Ne BiH u NATO - Foto: RTRS
Ne BiH u NATOFoto: RTRS

Dodala je i da je o tom dokumentu, koji je poslan u Brisel, razgovarano na tehničkom nivou.

- NATO se raduje pružanju podrške BiH kako vlasti počnu provoditi reforme sadržane u Programu i Pregledu odbrane iz 2016. godine, te u tom smislu NATO Štab Sarajevo stoji na raspolaganju bh. vlastima u nastavku podrške reformi odbrambenog i bezbjednosnog sektora - istakla je Kuburovićeva.

Da se radi o nastavku saradnje, a ne o članstvu u Alijansi zastupa i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je ranije izjavio da nije donesena nikakva odluka u vezi sa putem BiH ka NATO-u.

Podsjećanja radi Narodna skupština Republike Srpske, pred kraj prošle godine usvojila je Informaciju o dokumentu Program reformi BiH.
 
Prema usvojenim zaključcima, koje su podržala 52 poslanika, uz tri glasa protiv, skupština je prihvatila opredjeljenje iz Programa reformi da taj dokument ne prejudicira odluku o članstvu.

Navedeno je da Program reformi nije ANP, da ne može poslužiti za aktiviranje bilo čega osim saradnje sa NATO, tu je i opredjeljuje za saradnju sa tim savezom.

Takođe, tada je  usvojeno da se odluka o članstvu može donijeti u skladu sa ustavnim sistemom, kao i da Narodna skupština potvrđuje rezoluciju o proglašenju vojne neutralnosti.

Povezane vijesti:

Usvojena Informacija o dokumentu Program reformi BiH

Program reformi ne znači članstvo u NATO