latinica  ћирилица
24/01/2020 |  16:44 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Bilećki učenici bojkotuju nastavu

Već četiri dana učenici Srednjoškolskog centra "Golub Kureš" u Bileći djelimično ili potpuno bojkotuju nastavu. Razlog su, tvrde, hladne učionice. Izgradnja novog sistema grijanja počela je prije dvadesetak dana.

Iako postojeći sistem grijanja radi, niko u školi nije mogao da potvrdi kolika je temperatura u učionicama.

Nakon što su u utorak i srijedu nastavu napustili poslije trećeg, to su juče i danas učinili poslije prvog časa.

Od oko 430 učenika, pet, koje smo zatekli u učinici, kažu da nastavu teško prate.

Na postojećem sistemu grijanja, oko 90 odsto toplotne energije se gubi. Samo u pojedinim kabinetima, temperatura se približi desetom podioku.

- Ne mogu reći da je prijatno, ali obučem se u skladu sa situacijom. Učenici nisu obavijestili upravu škole, iako imaju svoje predstavnike putem predsjednika razrednih zajednica. Smatram da se radi o nasilju, da par učenika ne želi da bude na nastavi i vrše pritisak na druge učenike - kaže Anka Božić, profesorka hemije.

Zdravka Milićević, direktorica CSŠ "Golub Kureš" ističe da u ovoj bilećkoj školi nije toplo ali za njihove uslove je podnošljivo i ako se , kako navodi, dobro obuku, nije prehladno.

Prošle godine, časovi su skraćivani na trideset minuta. Izgradnja novog sistema, za koji je Vlada obezbijedila 230.000 KM, počela je osmog januara. Neće biti pušten u rad do potpunog završetka, koji se ne očekuje do kraja grijne sezone.

- Ušli smo kasno u potpisivanje ugovora, da bi počeli raditi. Decembar je bio kišovit, pa nam ni to nije išlo na ruku. Savjet roditelja zasjedao je jutros, bez konačnog dogovora. Njihov predstavnik nije želio pred kameru. Stari sistem grijanja izgrađen je prije gotovo pet decenija, i nikada nije bio potpuno u funkciji - dodala je Milićevićeva.