latinica  ћирилица
24/01/2020 |  19:47 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Đokić isključio tri poslanika koja traže njegovu smjenu

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić isključio je iz stranke poslanike Maksima Skoku i Gorana Selaka, i nekadašnjeg ministra Milenka Savanovića. Pozvao ih je da vrate mandate stranci, sa čije su liste izbarani u Narodnu skupštinu. Skoko, Selak i još tri poslanika socijalista ostaju pri zahtjevu da njihov stranački šef bude smijenjen sa pozicije ministra.

Đokić je dobio podršku Izvršnog odbora da iz stranke isključi šefa Kluba poslanika Maksima Skoku, nekadašnjeg ministra Milenka Savanovića i poslanika i predsjednika banjalučkog Gradskog odbora Gorana Selaka. Uvjeren je da će za ove poteze i namjeru da raspusti banjalučki Odbor dobiti saglasnost Glavnog odbora stranke.

- Odbacujem sve što su oni govorili i sve njihove razloge da se pokrene postupak promjene nas socijalista u Vladi Republike Srpske. Razlog zbog kojeg su sve ovo pokrenuli vidim u tome što nisu ostvareni njihovi lični zahtjevi i lična očekivanja - rekao je Đokić.

Đokić tvrdi da su mu i dalje privrženi poslanici Srđan Todorović i Dalibor Stević. Dobio je, kaže, i podršku Socijalističke partije Srbije. Odbacuje glasine da grupa koja traži njegovu smjenu uživa naklonost predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

- Ono što sam iz razgovora sa predsjednikom SNSD-a zaključio jeste da on sve ove događaje posmatra isključivo kao unutarstranačke stvari socijalista - istakao je Đokić.

Dodik kaže da socijalisti ostaju njihov koalicioni partner.

- Ove procese mi posmatramo kao unutrašnju stvar te partije. Nemamo namjeru da se u to miješamo, niti da podstičemo niti sprečavamo. U svakom slučaju, posmatraćemo kako će se taj proces odvijati - naveo je on.

Poslanici socijalista - Skoko, Selak, Savo Vulić, Risto Marić i Andrea Dorić i danas insistiraju da njihov stranački šef podnese ostavku na ministarsku poziciju ili da ga predsjednik Vlade razriješi dužnosti. Đokićevu odluku o brisanju iz članstva troje partijskih funkcionera ocjenjuju nestatutarnom.

- Činjenica je da smo uputili zahtjev premijeru za smjenu ministra, a odluke o isključenju koje se donose po ličnim željama i mimo odredbi Statuta tu ne igraju neku veliku ulogu niti mogu šta da promijene. Pošto nije bilo sjednice Glavnog odbora koji može da donese odluke o isključenjima, ovo je definitivan dokaz samovolje i bahatosti i direktna potvrda da smo apsolutno u pravu u svojim zahtjevima - rekao je Selak.

Nekadašnji ministar smatra da je odluka o njegovom i isključenju Selaka i Skoke donesena u namjeri da, kako kaže, Đokić po svaku cijenu zadrži svoje pozicije.

- Ne mogu da shvatim ljude koji su stali uz Đokića jer se tom podrškom svrstavaju na stranu negativnih procesa čiji je on nosilac - ističe Savanović.

Petoro poslanika Đokićevu smjenu traže jer je, ističu, suprotno volji stranke potpisao ugovor o izgradnji vjetroelektrane Grebak kod Nevesinja. Naglašavaju da je i republičko Pravobranilaštvo dalo negativno mišljenje o sporazumu koji precizira uslove njene izgradnje.