latinica  ћирилица
24/01/2020 |  19:52 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

MUP Srpske: Prošle godine evidentirano 4.900 migranata

Broj krivičnih djela u Srpskoj u prošloj godini smanjen je za tri odsto. Statistika pokazuje i da Policija Republike Srpske ima najbolje rezultate u regionu. Međutim, sa 118 poginulih u saobraćaju, u odnosu na broj stanovnika, još smo u evropskom vrhu.

Broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta, imovinskih krivičnih djela i razbojništava u 2019. je u padu, a bezbjednost je na zadovoljavajućem nivou, kažu u MUP-u Srpske. Zadovoljni su rezultatima postignutim u prošloj godini.

- Broj krivičnih djela smanjen je za tri odsto. Evidentirano je 13 ubistava. Četiri su počinjena od strane nepoznatih osoba, a jedno neobjašnjeno krivično djelo ubistva je počinjeno nad osobom čiji su inicijali MUP-a na području Policijske stanice Istočno Sarajevo - rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Srpske.

Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da je, prema statističkim podacima, MUP najbolji u regionu.

On je dodao da je, u odnosu na 2018. godinu, broj krivičnih djela opšteg kriminala, imovinskih krivičnih djela, pljačke u opadanju, dok je jedini porast broja krađa zabeležen za 4,7 posto.

- Sigurnosna situacija u Republici Srpskoj je na zadovoljavajućem nivou - rekao je Ćulum, precizirajući da je cilj Ministarstva unutrašnjih poslova da u narednih deset godina broj poginulih u saobraćajnim nesrećama bude ispod 100.

Statistika za prošlu godinu pokazuje i manje saobraćajnih nezgoda i broja poginulih nego u 2018. ali u MUP-u smatraju da je to daleko od zadovoljavajućeg.

Da bi taj cilj bio ostvaren, MUP Srpske postaviće nove nadzorne kamere i nabaviti još deset presretača.

Kontrola saobraćaja biće na višem nivou. Policija najavljuje i da će nastaviti kontrolu ilegalnih prelazaka migranata.

Direktor policije Srpske Darko Ćulum rekao je da je prošle godine Ministarstvo unutrašnjih poslova registrovalo 4.900 migranata, što je oko šest procenata više u odnosu na 2018. godinu.

- Oni ulaze preko Srbije, na teritorije policijskih odeljenja Bijeljine, Foče, Zvornika ... U posljednje vrijeme sve je više njih u Hercegovini i svi se kreću u pravcu Unsko-sanskog kantona - rekao je Ćulum i dodao da migranti na teritoriju Srpske dolaze iz 30 različitih zemalja.

Ćulum je naveo da je u 2019. godini otkriveno 29 krivičnih djela trgovine ljudima, a, kako kaže, migranti su u Republici Srpskoj počinili 16 krivičnih djela dok Lukač je dodao da među njima nije bilo težih krivičnih djela.

MUP Srpske lani je tužilaštvima podnio 6.448 izvještaja protiv 6.240 lica, zbog sumnje da su počinili 7.611 krivičnih djela.