latinica  ћирилица
24/01/2020 |  20:06 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

U Kini drastične mjere zbog koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je svim zemljama da se pripreme za širenje koronavirusa i preduzmu mjere predostrožnosti. Do sada je umrlo 25 osoba, a više od 800 oboljelo.

Blokada ulaza i izlaza do sada je uvedena u najmanje deset gradova u centralnom dijelu Kine, u Vuhanu, gdje se virus pojavio, i u devet susjednih gradova.

Bolest je potvrđena i u najmnogoljudnijim kineskim gradovima Pekingu i Šangaju, ali i u okolnim državama - Hongkongu, Makau, Tajvanu, Tajlandu, Singapuru, Vijetnamu, SAD, Јapanu i Јužnoj Koreji.

Većina zaraženih je iz Vuhana ili su nedavno bili u tom gradu, u kojem živi 11 miliona stanovnika.

Bolest je potvrđena i kod pacijenata u Evropi. Naš poznati fudbalski trener, Vlado Karalić, koji živi u Kini, kaže da velike panike među Kinezima nema.

- Kinezi su jedan disciplinovan narod i poprilično plašljiv, ali opet ne teže panici. Јa sam danas putovao kroz Vuhan, gdje se stajalo vozom, ali niko nije ulazio niti izlazio jer je grad poluzatvoren - navodi Karalić.

Ipak, situacija nije nimalo naivna. Društvenim mrežama šire se snimci ljudi zaraženih virusom, kako padaju na ulici.

- Najgore od svega je što se konstantno pitate da li su vaši objekti adekvatni da odgovore na bilo kakve komplikacije koje nastanu kao posljedica ove infekcije. Ne znate šta da očekujete - kaže DŽordž Diaz, šef Odjeljenja za zarazne bolesti Providence.

Kinezi ubrzano grade nove bolnice, zbog manjka smještajnih kapaciteta. U Vuhanu će za čeiri dana biti završena bolnica sa 1.000 kreveta.

- Samo juče smo imali 5.000 pacijenata na pregledima. Stopa zauzetosti medicinskih kreveta je 97 odsto. I još očekujemo veći broj pacijenata koji će biti zadržani na liječenju - naveo je Čung Kin Lai, direktor bolnice u Hong Kongu.

Mnoge zemlje suspendovale su letove iz zaraženih dijelova Kine. Goran Milovanović iz Bijeljine, koji radi u Vuhanu, u vrijeme epidemije nije bio u Kini.

- Kad sam htio da se vratim rekli su mi da se ne vraćam do daljnjeg, da će se pomjeriti početak školske godine tamo gdje radim i da ne kupujem kartu - ističe Milovanović.

U Kini, gdje sutra počinje obilježavanje Kineske Nove godine, mnogi gradovi su otkazali slavlja.