latinica  ћирилица
25/01/2020 |  09:42 ⇒ 11:46 | Autor: Nezavisne

Carinski terminal Gradiška od ponedjeljka na novoj lokaciji (FOTO)

Novosagrađeni carinski terminal Gradiška s radom počinje u ponedjeljak, potvrđeno je Nezavisnim iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Carinski terminal - Foto: nezavisne novine
Carinski terminalFoto: nezavisne novine

- Preseljenje ostatka opreme, sa sadašnjeg terminala, biće završeno tokom ovog vikenda, tako da će carinski terminal na novoj lokaciji početi s radom prvog radnog dana iduće sedmice - rečeno nam je iz UIO BiH.

Na ovaj način biće olakšano funkcionisanje dijela grada u kojem se sad nalazi carinski terminal i gdje su konstantno blokade ulica zbog velikog broja kamiona koji ne mogu da stanu u postojeći terminal, već se parkiraju u okolnim ulicama.

Naime, preseljenjem na novu lokaciju svi kamioni će se od dolaska u carinski terminal do završetka postupka carinjenja nalaziti na novoj lokaciji izvan grada.

Naravno, potpuna funkcija novog graničnog prelaza u Gradišci biće moguća tek nakon izgradnje novog mosta na rijeci Savi. Radovi na izgradnji mosta, a na koje se čekalo skoro 16 godina, teku onako kako je planirano.

Iz Gradske uprave Gradiška poručuju da je otvaranje novog carinskog terminala za lokalno stanovništvo relativno dobra vijest.

- U svakom slučaju, otvaranje novog terminala donijeće izmještanje gužvi iz grada na prigradsko naselje, ali bez izgradnje zaobilaznice, koja je u toku, kao i izgradnje novog mosta, te gužve nećemo izbjeći - rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Novoizgrađeni moderni carinski terminal u Gradišci, podsjetimo, građen je po evropskim normama. Izgradnja objekta trajala je 19 mjeseci, a bilo je angažovano 50 radnika, gdje spadaju građevinci visokogradnje i niskogradnje, metalci, zanatlije, mašinci, električari i vodoinstalateri.

Granični prelaz sadrži centralni objekat, carinsku kontrolu, objekte za kontrolu putnika i vozila, fitosanitarnu kontrolu, tehnički pregled vozila, veterinarsku inspekciju, kontrolne kabine, restoran, špediterske blokove, sanitarne objekte, saobraćajnu infrastrukturu, uključujući vertikalnu i horizontalnu saobraćajnu signalizaciju.