latinica  ћирилица
25/01/2020 |  10:38 ⇒ 10:41 | Autor: SRNA

Skender Kulenović - pisac velike poeme o stradanju Kozarčana i "rudar jezika"

Poznati srpski pisac Skender Kulenović, tvorac velike, potresne poeme "Stojanka majka Knežopoljka", koja govori o ustaškom genocidu nad kozarskim Srbima u Drugom svjetskom ratu, umro je na današnji dan 1978. godine.
Skender Kulenović -
Skender Kulenović

Njegova najpoznatija djela su: roman "Ponornica", poeme "Ševa", "Zbor derviša", drama "Svjetlo na drugom spratu", komedije "Djelidba", "Večera", soneti "Ocvale primule".

Drugi veliki srpski pisac Danilo Kiš napisao je esej o Kulenoviću. "Zalazio je u najdublje slojeve našeg bogatog jezika i u svojim pjesmama i u prozi", istakao je tada Kiš.

Skender Kulenović rođen je 2. septembra 1910. godine u Bosanskom Petrovcu, gdje je završio osnovnu školu. Nakon naglog osiromašenja njegove begovske porodice agrarnom reformom, prelazi u majčino rodno mjesto Travnik.

Tu je kao spoljni učenik završio Јezuitsku gimnaziju. Već u trećem razredu gimnazije javio se prvim književnim radom, zbirkom soneta "Ocvale primule".

Studirao je pravo na Zagrebačkom univerzitetu, ali je studije napustio i posvetio se novinarstvu.

Godine 1941. stupa u Prvi partizanski odred Bosanske Krajine. Nosilac je Partizanske spomenice 1941.

Zbog velikog književnog doprinosa izabran je 16. decembra 1965. za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, a 21. marta 1974. za njenog redovnog člana.

Poslije Drugog svjetskog rata bio je direktor drame u sarajevskom pozorištu i urednik u beogradskoj izdavačkoj kući "Prosveta".

Bio je oženjen Verom Crvenčanin Kulenović, prvom ženom filmskim režiserom u Јugoslaviji, sa kojom je imao dvoje djece - Vuka Kulenovića, kompozitora, i Biljanu Kulenović, balerinu.

Umro je 25. januara 1978. godine u Beogradu.