latinica  ћирилица
25/01/2020 |  17:31 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Ko ruši milionski projekat vjetroelektrane u Nevesinju?

Iz Opštine Nevesinje rekli su da je Vjetroelektrana Grebak projekat u najboljem interesu ove opštine, te ga zato ne treba dovoditi u vezu ni sa jednim imenom, jer se radi o međunarodnom projektu njemačkog investitora vrijednom 130 miliona KM, koji podržavaju svi dobronamjerni stanovnici ovog hercegovačkog kraja u očekivanju benefita koje će imati od njegove realizacije, piše Topportal.
Vjetroelektrane (Foto: utilities-me.com) -
Vjetroelektrane (Foto: utilities-me.com)

- Vlada Republike Srpske dala je koncesiju za izgradnju vjetroelektrane Grebak privrednom društvu VE Grebak d.o.o. Nevesinje i za sve pripremne radove oko projekta biće angažovana domaća građevinska operativa u punom kapacitetu, kako je dogovoreno sa investitorom. Puštanjem u rad ovog milionskog energetskog projekta opština Nevesinja bi na godišnjem nivou, na ime rente dobijala blizu milion konvertibilnih maraka, što će predstavljati značajna sredstva za investiranje u razvoj Nevesinja i doprinos zapošljavanju mještana - istakli su iz Opštine.

Iz Opštine su se oglasili nakon medijske hajke na projekat vjetroelektrane Grebak. Novosti su u prošloj sedmici objavile da su "borci Nevesinja i čitave Hercegovine ogorčeni jer je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, dao koncesije za vetroelektranu Grebak potpisujući ugovor sa nekadašnjim pripadnikom odreda El Mudžahedin.

U tekstu se navodi i kako je protiv odluke o davanju koncesije "za VE Grebak i licu Miralemu Čampari, bilo je i Pravobranilaštvo Republike Srpske koje je dalo negativan odgovor ministru Đokić i resornom ministarstvu za ovaj posao".

Uskoro je stigao i demantij preduzeća VE Grebak koji su objavile Novosti, a u kojem se navodi da Miralem Čampara nije nikada bio pripadnik odreda El-mudžahid, te ministar Petar Đokić nije dao koncesiju Miralemu Čampari, već je u transparentnoj zakonskoj proceduri Ministarstvo energetike i rudarstva, uz Rješenje o izboru ponuđača i dodjeli koncesije Vlade Republike Srpske, dodijelilo koncesiju firmi VE Grebak d.o.o, Nevesinje (osnovana 2016. godine).

Dodaje se da je vrijednost projekta procijenjena na 130 miliona KM, a troškovi razvojne faze iznose oko pet miliona KM.

Upućeni u cijelu situaciju navode da je VE Grebak prvi vjetropark u Republici Srpskoj koji se gradi bez poticaja, odnosno da ništa se ne uzima od građana Republike Srpske, a donosi investiciju i milione u opštinski budžet.

Isti izvor navodi da iza pokušaja rušenja projekta VE Grebak stoje lični interesi ljudi i klanova koji su očekivali da će imati određenu korist, a ne borci, ni boračka udruženja. Ti krugovi, navodno iz Gacka i Banjaluke, pokušavali su blokirati projekat, ali nisu uspjeli, jer je presudnu riječ dalo Ministarstvo, odnosno ministar Petar Đokić.

Izvor: topportal.info