latinica  ћирилица
25/01/2020 |  19:42 ⇒ 21:54 | Autor: RTRS

Banja Vrućica nezamjenjiva u oporavku kardiovaskularnih bolesnika

Bez banjske rehabilitacije nema potpunog oporavka kardiovaskularnih bolesnika. Banja Vrućica, specijalizovana za ta oboljenja, nezamjenjiva je u oporavku. Na to su ukazali i stručnjaci iz regiona, na manifestaciji Dani Banje Vrućice.

Više od 50 odsto stanovništva Srpske i BiH, umire zbog kardiovaskularnih bolesti. Za liječenje postoje centri za interventnu kardiologiju, ali i nekoliko kardiohirurških centara. Nakon dva, tri dana u zdravstvenoj ustanovi, pacijenti oporavak nastavljaju u banji, a za sedmicu ili dvije boravka ovdje, vraćaju se normalnom životu.

- S obzirom da je veliki pritisak na bolnicu u smislu dolaska novih pacijenata, prisiljeni smo da se rasterećujemo prema nižem rangu bolnica i prema ustanovama koje vrše rehabilitaciju. Banja Vrućica je sertifikovana, najbolja u regionu ustanova za takvu vrstu tretmana - istakao je kardiolog Dragan Unčanin.

Kardiolog Јasmin Čavluk dodaje da je Banja Vrućica nezamjenljivo partner.

- To je visoko kvalifikovana ustanova, sa dobrim kadrom i opremom da se kardiorehabilitacija kvalitetno uradi kod svih pacijenata, bez obzira  na to da li je to nakon akutnog infarkta, implantacije stenta ili kardiohirurških operacija - ističe Čavluk.

U liječenju kardiovaskularnih oboljenja i zdravstvene ustanove nastoje da idu u korak s vremenom. Čine to i u UKC-u Srpske u Banjaluci.

- U završnoj fazi je priprema otvaranja kardiohirurgije u UKC u Banjaluci. To će sigurno regrutovati značajan broj korisnika koji će dolaziti na rehabilitaciju u Banju Vrućicu - kaže Milan Latinović, rukovodilac Odsjeka za bolničku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Banja Vrućica iz godine u godinu proširuje i usluge i kapacitete.

- Akcenat je ove godine na razvijanju naše dvije poslovne jedinice koje su otvorene, a to je Etno selo Usora i specijalistički centar i izgradnja i završetak jedne specijalne bolnice - pojasnio je Dragan Bogdanić, direktor ZTC  Banja Vrućica Teslić.

Prošlu godinu Banja Vrućica završila je s rekordnih 240.000 noćenja. Prvi put, gosti iz inostranstva bili su brojniji od domaćih, a najviše dolaze iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Izgradnjom auto-puteva i uvođenjem niskobudžetskih avio-linija, očekivanja su da će ih u narednom periodu u velikom broju biti iz Skandinavije i nekih drugih evropskih država.