latinica  ћирилица
25/01/2020 |  21:58 | Autor: SRNA

Studenti pružaju podršku Srbima u Crnoj Gori

Studenti Univerziteta u Beogradu počeće u utorak, 28. januara, prikupljanje potpisa za inicijativu za usvajanje rezolucije o ugroženosti Srba u Crnoj Gori.
Univerzitet u Beogradu - Foto: RTRS
Univerzitet u BeograduFoto: RTRS

Potpisivanje inicijative trajaće do 3. februara, a potrebno je 30.000 potpisa građana Srbije da bi razoluciju uputili u Skupštinu Srbije.

U tekstu Rezolucije o ugroženosti Srba u Crnoj Gori se konstatuju stanje ugroženosti Srpske pravoslavne crkve i njenih vjernika u Crnoj Gori.

- Konstatuje se diskriminacija Srba u Crnoj Gori u bitnim oblastima života i rada, prava na jezik i pismo, diskriminaciju zastupljenosti Srba u državnim organima i privrednim društvima čiji je osnivač država Crna Gora - navodi se u rezoluciji.

Taj dokument obavezao bi organe izvršne vlasti, prije svega predsjednika Vlade Srbije i predsjednika Srbije da preduzmu sve raspoložive mjere i aktivnosti s ciljem zaštite legitimnih prava SPC i Srba u Crnoj Gori.

Naredni skup podrške Srbima i SPC u Crnoj Gori zakazan je u petak, 31. januara, u 18.00 časova kod Crkve Svetog Marka u Beogradu.

Svi koji bi se uključili u sakupljanje 10 ili više potpisa mogu se javiti na imejl skpfbg@gmail.com ili sms porukom na broj 061/220-5209.