latinica  ћирилица
26/01/2020 |  09:37 ⇒ 13:13 | Autor: SRNA

Potpredsjednik FBiH da bude Srbin iz Drvara

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH smatra da Srbin iz Drvara treba da bude potpredsjednik FBiH.
Drvar - Foto: RTRS
DrvarFoto: RTRS

- Kao ljude nas vrijeđaju izjave predstavnika političkih partija za koje glasa većinski bošnjački narod, a usmjerene su na to da potpredsjednik FBiH ne može biti predstavnik partija koje su činile Srpsku listu, a delegati u Domu naroda FBiH Srpske liste su svi iz Drvara - ističu u Odboru.

U Odboru se pitaju odakle može biti potpredsjednik FBiH, ako ne može iz Drvara, ima li ijedan grad veće reference antifašizma od Drvara.

- Nema! Ako iko treba da da Srbina za potpredsjednika FBiH, to je Drvar - kategorični su u Odboru za zaštitu prava Srba u FBiH.

Iz ovog odbora dodaju da danas proklamovani ljevičari i antifašisti iz Sarajeva direktno i jasno kažu srpskim predstavnicima u Domu naroda iz Drvara da njihovi predstavnici nisu dovoljno dobri za potpredsjednika FBiH.

- Narodu koji se u FBiH vratio najviše u Drvar i okolne opštine, nakon bezbroj neprijatnosti koje su doživjeli kao povratnici, neki ljudi iz ovog entiteta i dalje poručuju da Srbin povratnik ne može biti potpredsjednik FBiH - navodi se u saopštenju Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Partije sa sjedištem u FBiH koje se izjašnjavaju kao ljevičarske i liberalne, antifašističke, kako kažu u Odboru, najglasnije su da Srbima povratnicima i narodu Drvara poruče da njihovi delegati i predstavnici ne mogu biti predstavnici Srba u federalnim izvršnim organima i da ne mogu dati potpredsjednika FBiH.

- Oni to kažu delegatima i narodu Drvara, narodu koji je dao više narodnih heroja nego 20 drugih većinski bošnjačkih ili hrvatskih zajednica. I to govore u Evropi zasnovanoj na antifašizmu, a Drvar je grad narodni heroj, jer je 17. maja 1974. godine odlikovan ordenom narodnog heroja, kao jedini grad u BiH koji je dobio to odlikovanje - podsjećaju iz Odbora.

Sadašnja vladajuća koalicija u FBiH, napominju, nema dovoljan ustavni kapacitet da u federalnom Domu naroda izabere potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, jer stranke većine SBB, DF, HDZ i SDA ukupno imaju izabranih dvoje delegata Srba u Domu naroda FBiH, a potrebno je šest da bi se dao prijedlog za izbor potpredsjednika Federacije.

- Upitno je da li ta većina uopšte ima i matematičku većinu od 30 delegata u Domu naroda FBiH, jer je glasovima četiri delegata Srpske liste izglasan federalni budžet - naveli su u Odboru, gdje napominju kako je jasno da bi bez glasova Srpske liste, konkretno Drvarčana, FBiH sada bila na privremenom finansiranju.

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH podsjećaju da su 1941. godine, poslije zakletve ustaškog poglavnika Ante Pavelića i njegovog zamjenika Ademage Mešića, Srbi gotovo do kraja biološki uništeni na području današnjeg Drvara, da su 1995. godine protjerani, 1998. godine su počeli povratak, a rane ih još bole.