latinica  ћирилица
26/01/2020 |  11:55 ⇒ 13:05 | Autor: RTRS

Svetosavska akademija u Višegradu

Sutra se obilježava Sveti Sava.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je učenicima, nastavnicima i svim zaposlenim u obrazovnim ustanovama u Srpskoj školsku slavu.

Dodao je da je pred svima nama velika obaveza da nastavimo putem svetosavlja i da, čuvajući temelje vlastitog ideniteta, gradimo moderno školstvo i obrazovanje, kao najjaču garanciju našeg opstanka u budućnosti.

Povodom Savindana u Višegradu je održana Svetosavska akademija u organizaciji Osnovne škole "Vuk Karadžić" i Srednje škole "Ivo Andrić" iz Višegrada.

Sveti Sava je naš prvi svetitelj i prosvjetitelj, stub duhovnosti, književnosti i prosvijećenosti, rečeno je na akademiji.

- Njegov rad i učenje su knjige iz kojih svakodnevno učimo o dobroti, časti i poštenju, svim vrlinama koje krase čovjeka - istakla je Divna Vasić, direktorka Srednje škole "Ivo Andrić".

- Ovo je prvi put da osnovna i srednja škola zajednički organizuju Svetosavsku akademiju. Pripremljen je bogat sadržaj, kojim smo obuhvatili sve segmente našeg rada u slobodnim i vannastavnim aktivnostima - dodao je Momir Radojčić, direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić".

Učenici su pripremili prigodan program ističući da svi treba da idu putem svetosavlja, jer je ono putokaz za sva vremena.

- Od Svetog Save niko nas u svijetu nije ljepše predstavio i sa svijetom pomirio. Gdje se on pojavljivao tuđinci su postajali srodnici, neprijatelji prijatelji, razbraćeni braća. Zbog svega toga monoga su pokoljenja krenula putem kojim je išao Sveti Sava i mi dajemo zavjet da će tako i ostati - riječi su učenice Mie Begović.

- Mi smo se trudili da naglasimo da je Sveti Sava jedno od imena Isusa Hrista i da je taj Svetosavski put naš put do univerzuma, tako da je publika mogla da vidi kako je počeo taj naš put - istakla je učenica Marija Đurđević.

Sveti Sava bio je graditelj škola, crkava i manastira, a gradeći pravoslavnu vjeru istovremeno je gradio i srpsku državu.