latinica  ћирилица
26/01/2020 |  19:34 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Burno na sjednici GO SP: Potvrđena odluka o isključenju nezadovoljnih

Na sjednici Glavnog odbora Soscijalističke partije, održane u Doboju, potvrđena je odluka predsjednika Petra Đokića kojom su iz članstva isključeni predsjednik Gradskog odbora u Banjaluci Goran Selak, šef Kluba poslanika u NSRS Maksim Skoko i bivši ministar Milenko Savanović.

Podsjećamo, pet poslanika SP zatražilo je smjenu Petra Đokića jer je, tvrde, suprotno volji stranke potpisao ugovor o izgradnji vjetroelektrane Grebak kod Nevesinja. Đokić je naveo da koncesije ne dodjeljuje on lično, već postoji zakonska procedura, koja je u ovom slučaju ispoštovana. Nakon toga Selaka, Skoku i Savanovića isključio je iz stranke, što je danas Glavni odbor i potvrdio.

Sjednici Glavnog odbora prethodila je sjednica Izvršnog odbora SP na kojoj se tražio kompromis. Nezadovoljnima radom predsjednika Petra Đokića - Goranu Selaku, Maksimu Skoki i Milenku Savanoviću ponuđen je tekst izjave izvinjenja za, kako se navodi, ishitren potez kojim su grubo prekršili statut SP, ali su oni to odbili. Većina članova GO podržala je predložene sankcije.

- Time je potvrđena odluka koju sam donio prije dva dana. Morao sam da donesem takvu odluku jer nije bilo drugog načina da do sjednice Glavnog odbora spriječim bilo kakvo dalje djelovanje koje bi moglo nanijeti štetu partiji. Djelimično smo u tome uspjeli, djelimično nismo - izjavio je Đokić novinarima.

Odluke donesene na sjednici GO su nelegalne jer je sjednica sazvana mimo Statuta i Poslovnika, tvrde isključeni članovi. Najavljuju žalbu Statutarnoj komisiji.

- Potvrđena je odluka predsjednika partije da budemo isključeni samo nas troje s tim što imamo najavu da će jedan broj narodnih poslanika, a vi vjerovatno pretpostavljate o kome se radi, samostalno izaći iz SP ako odluka o našem isključenju bude punovažna - rekao je Maksim Skoko.

Odlukama GO prethodila je prava drama ispred sale u kojoj je trebalo da bude održana sjednica. Grupa nezadovoljnih članova SP, mahom iz Banjaluke, tražila je da prisustvuje sjednici, a kada im to nije bilo dozvoljeno nasilno su ušli u sali, nakon čega je na lice mjesta izašla i policija.

Nezadovoljni članovi salu su napustili na poziv policije nakon skoro tri sata.

- Mi, kao normalan narod, smo izašli, jer ne želimo da pravimo probleme, nismo necivilizovani, a to što nam neki brane da kažemo šta imamo na sjednici GO, da nas svi članovi GO saslušaju, to je njihova bruka i sramota - rekao je Ratko Јokić.

Isključeni članovi SP kažu da i dalje smatraju da postoje propusti u radu predsjednika u vođenju SP i ministarstva na čijem je čelu. Najavili su da će i dalje u NS RS nastupati kao Klub SP, dok odluka o isključenju ne bude zvanična, što im je ranije Đokić osporio, očekujući da mandati u Narodnoj skupštini budu vraćeni Socijalističkoj partiji.