latinica  ћирилица
26/01/2020 |  19:41 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Otvoren novi vrtić u Aleksandrovcu - mjesto za 60 mališana (FOTO)

U Aleksandrovcu, kod Laktaša, otvoren je vrtić "Bajka", koji može da primi 60 mališana.

Izgradnju je sa 800.000 maraka finansirala Vlada Srpske, uz pomoć Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.

Opština Laktaši obezbijedila je plac, građevinske dozvole i komunalne priključke.

Otvoren vrtić u Aleksandrovcu (Foto: RTRS)

Sobe su nove, igračke odgovarajuće... Ognjen, Stefan i Kalina dali su odličnu ocjenu vrtiću u koji će zakoračiti već sutra.

- Sve troje će ići u vrtić. Prije nije bilo kapaciteta u Laktašima. Za treće dijete imamo besplatno - kaže Goran Kovačević.

Mnogi od 52 malih korisnika prvi put će u vrtić. Dva dosadašnja, u opštini Laktaši, nisu bila dovoljna da prime sve zainteresovane.

Otvoren vrtić u Aleksandrovcu (Foto: RTRS)

Otvaranjem vrtića "Bajka", ukupno 357 djece u ovoj opštini obuhvaćeno je predškolskim obrazovanjem.

- U ovom, trećem objektu će biti 52 za početak. Cijena boravka je 150 KM i vrtić radi 10 časova dnevno - pjasnila je Nataša Trninić, , direktorka ЈU Centar za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, Laktaši.

- Opština je obezbijedila svu infrastrukturu za izgradnju, građevinske dozvole i to, a kroz ovaj projekat su još izgrađena igrališta u preostala dva vrtića - dodao je načelnik Laktaša Ranko Kapetanović.

Otvoren vrtić u Aleksandrovcu (Foto: RTRS)

Vlada Republike Srpske obezbijedila je 800.000 maraka. 166.000 obezbijeđeno je kroz Finansijski mehanizam za održivi razvoj Investiciono razvojne banke, od čega je 93.000 maraka donatorskih sredstava Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.

Poziv lokalnim zajednicama da aplicijraju za slične projekte IRB-a otvoren je do 17. februara.

- Do sada se obezbjeđivao vaspitno -brazovni proces djece, prije nego krenu u zvanično školovanje, u različitim objektima, u školama, da bi se ta godina pred školu mogla implementirati i u tim ruralnim sredinama. Sada se stiču uslovi da ovako nešto radimo širom Republike Srpske - istakla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Foto: RTRS

- Treba da shvatimo da je ovo veoma važan dio obrazovnog sistema u cjelini i da prve informacije koje dijete dobija svakako su jedne od najvažnijih. To nas uči i nauka i zato je važno da ovome pristupimo na jedan organizovan i sistemski način - zaključio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Prema podacima resornog ministarstva, tek 22,5 odsto djece u Srpskoj obuhvaćeno je sistemom predškolskog obrazovanja.

Broj mališana u vrtićima sve je veći, ali nedovoljno i neravnomjerno, jer je za djecu u ruralnim područjima vrtić najčešće nedostižan.