latinica  ћирилица
26/01/2020 |  19:57 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Osnovci iz Bileće drugoplasirani na Međunarodnom kvizu "Nemanjići"

Ekipa Osnovne škole "Velizar Stanković Korčagin" iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca pobjednik je Međunarodnog kviza "Nemanjići" koji je organizovan povodom 800 godina autokefalnosti SPC.

Drugo mjesto zauzela je ekipa Osnovne škole "Petar Drugi Petrović Njegoš" iz Bileće.

U takmičenju je učestvovalo više od 1.000 takmičara iz 11 zemalja, a dvije prvoplasirane ekipe odmjerile su snage u finalu, koje je održano u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu.

Osnovci iz Velikog Šiljegovca trijumfovali su na takmičenju u kojem je učestvovalo više od 330 ekipa iz Srbije, Republike Srpske, regiona i dijaspore.

Pobjedi se nisu nadali, ali su se pripremali od oktobra.

- Čitali smo dan-noć, baš smo učili. Nismo ništa dijelili, nego smo sve učili zajedno, kao družina - priča Anastasija Đokić, članica pobjedničke ekipe.

Zavidno znanje pokazali su i osnovci iz Bileće, okupljeni u ekipu "Mladi istoričari", pod mentorstvom profesora Milenka Kešelja. Zadovoljni su ulaskom u finale i vicešampionskom titulom.

- Sreća je u pitanju, nama je malo trebalo koncentracije, ipak ovo uzbuđenje i trema – to je presudilo - kaže Dragana Vujović iz bilećke škole.

Pavle Mihić ističe da su najteža pitanja bila u vezi vlastele za vrijeme cara Dušana, takođe i o caru Urošu.

- Predivno iskustvo i nadamo se da će ovo prijateljstvo koje smo ostvarili dugo trajati - riječi su Ane Medan iz Bileće.

U ovom takmičenju svi su pobjednici, poručio je episkop remezijanski Stefan.

- Samo pokažite koliko znate i koliko ste se trudili da postignete što bolje rezultate, a nemojte biti jedni drugima konkurencija, jer smo mi pravoslavni hrišćani, mi smo zaista svi jedno - kaže episkop Stefan.

- Јako je bitno da okupimo mlade ljude iz matice, iz regije i dijaspore. Prvi put oni su okupljeni oko jednog zajedničkog cilja i zadatka, a to je očuvanje srpske tradicije i kulture - navodi Zdravko Močević, predsjednik Organizacionog odbora takmičenja.

Tri najbolje ekipe dobile su medalje i nagrade, a prvoplasirani i laptop računare od Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Predstavništva Srpske u Srbiji.

- Podsjećanjem na Nemanjiće podsjećamo se ponovo da nam je najvažnije za naš narod da čuvamo naš nacionalni identitet, da čuvamo naše pismo, naš jezik, našu kulturu, našu tradiciju - zaključio je Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Srpske u Srbiji.

Međunarodni kviz "Nemanjići" organizovala je Fondacija "Mir Božiji", uz blagoslov patrijarha Irineja i podršku vlada Srbije i Srpske.

Najavljuju da će tema sljedećeg takmičenja biti "Znameniti Srbi".