latinica  ћирилица
27/01/2020 |  08:56 ⇒ 09:05 | Autor: SRNA

Foča: Zlatnik za prvu bebu u ovoj godini i svetosavske nagrade učenicima (FOTO)

Tradicionalna Svetosavska akademija održana je u Gradskom pozorištu u Foči, a uz bogat kulturno-umjetnički program i besjedu o prvom srpskom arhiepiskopu, darovana je prva ovogodišnja beba i nagrađeni najbolji osnovci i srednjoškolci.
Foča: Svetosavska akademija - Foto: SRNA
Foča: Svetosavska akademijaFoto: SRNA

Na Svetosavskoj akademiji, koju su sinoć organizovali lokalna uprava i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta", načelnik opštine Radisav Mašić istakao je da je ovogodišnji Savindan poseban jer se obilježava u godini velikog jubileja za Mitropoliju dabrobosansku, baš kao što je to bilo i prošle godine kada se slavilo osam vijekova Srpske pravoslavne crkve.

- Tačno prije 800 godina Sveti Sava je 1220. godine u Manastiru Svetog Nikole u Banji kod Priboja osnovao Mitropoliju Dabrobosanku, godinu nakon što je u Nikeji dobio autokefalnost za Srpsku crkvu - podsjetio je Mašić.

Govoreći o zaslugama Svetog Save za srpsku crkvu, prosvjetu i zdravstvo, Mašić je posebno ukazao na njegova putovanja na Atos, Svetu zemlju i Sinaj, istakavši da su ga svuda poštovali, ne samo pravoslavni, već i muslimani i rimokatoloci.

- Istorija još nije objasnila kako je Sveti Sava uspio svuda da stigne i da svuda bude dobrodošao i dobro primljen. Šta je to čime je opčinio svijet, istorijska nauka to ne može da objasni, ali kažu da je to bila čudesna energija ovog svijeta. Sveti Sava je naš uzor i Svetosavlje je naš ponos - rekao je Mašić u obraćanju posjetiocima.

Osmu godinu zaredom Mašić je zlatnikom darovao prvorođenu bebu, a ove godine to je Anđela Krsmanović, kćerka Dubravke i Mladenka.

Foto: SRNA

Kao predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Mašić je uručio novčane nagrade i diplome učenicima generacije u prethodnoj školskoj godini osnovnih škola "Sveti Sava" Јovani Radović i "Veselin Masleša" Banetu Sokoloviću, Srednjoškolskog centra Damjanu Stankoviću i Srednje bogoslovske škole Nikoli Cerovini.

"Prosvjeta" je kao vid podstreka za učenje prvi put, povodom školske slave, dodijelila Svetosavske nagrade najboljim učenicima.

- Sa velikom radošću dočekujemo i slavimo Svetog Savu kome je ovdje u Foči posvećen najveći hram u Republici Srpskoj, a i naša škola nosi njegovo ime. Na ovaj način želimo da afirmišemo talentovanu djecu, da nagradimo i prvorođenu bebu, a sve koji u ovoj godini naprave neki uspjeh u školovanju nagradićemo naredne godine - izjavio je Mašić novinarima.

U besjedi o Svetom Savi profesor Srednje bogoslovske škole, sveštenik Miloš Јanjić naglasio je da je od svetiteljstva osnivača srpske crkve neodvojivo njegovo prosvjetiteljstvo.

- Cjelokupno nasljeđe Svetog Save, bez obzira koliko grandiozno i divljenja dostojno, ukoliko nije nanovo proživljeno kroz svaku generaciju postaje ništa drugo nego zbirka nijemih muzejskih eksponata. Na nama je da obojimo ove eksponate svojim bojama i da im damo novi život, da naslikamo novu ikonu u nama na osnovu one koja nam je data u Svetom Savi - poručio je Јanjić.

U programu su nastupili hor Bogoslovije, učenici Osnovne muzičke škole, a prvi put na Svetosavskoj akademiji predstavilo se Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo "Pobratimstvo" koje djeluje pri Hramu Svetog Save u Foči.