latinica  ћирилица
27/01/2020 |  11:10 ⇒ 13:07 | Autor: RTRS

Srpska pravoslavna crkva, škole, đaci i nastavnici slave Svetog Savu

U Banskom dvoru u Banjaluci večeras će biti održana Svetosavska akademija u čast prvom srpskom arhiepiskopu, učitelju i prosvjetitelju.

Svečanost je dijelom posvećena i obilježavanju jubileja - 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 120 godina Eparhije banjalučke.

Organizator Svetosavske akademije je Srpsko pjevačko društvo "Јedinstvo", uz pokroviteljstvo Srpske pravoslavne crkvene opštine Banjaluka i grada Banjaluka.

Prenos akademije na našem programu od 20 časova i pet minuta.

Povodom Savindana, u Trebinju je, uz bogat kulturno-umjetnički program, u organizaciji Grada i Crkvene opštine, održana Svetosavska akademija.

Uručena su i priznanja zaslužnim prosvjetnim radnicima. Čestitajuići školsku slavu, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, potsjetio je da naš narod već osam vijekova okuplja svetosavska misao, koja nas poziva da čuvamo pravoslavnu vjeru, svoj identitet, da budemo ponosni na našu slavnu istoriju i pretke koji su stvarali budućnost generacijama iza njih.

Ovogodišnji Savindan je poseban jer se obilježava u godini velikog jubileja za Mitropoliju dabrobosansku.

Tačno prije 800 godina, Sveti Sava je 1220. godine u manastiru Svetog Nikole u Banji kod Priboja osnovao Mitropoliju Dabrobosanku – istaknuto je na Svetosavskoj akademiji u Foči.

Tradicionalno prvorođena beba u ovoj godini darovana je zlatnikom, a nagrađeni su i najbolji đaci.

U organizaciji Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini je održana Svetosavska.

Besjedu o Svetom Savi i njegovom nasljeđu govorio je Dragoslav Bokan, a skup je blagoslovio vladika Fotije.

Sve bijeljinske škole i visokoškolske ustanove proslavljaju danas školsku slavu.

Brojnim manifestacijama i u Srpcu se obilježavaju Dani Svetosavlja. Opštinska uprava organizovala je akademiju "Na putu pravoslavlja" a istim povodom akadeija i u Domu kulture u Šipovu.

U zanimljivom kolažnom programu učestvovali su učenici Osnovne škole "Nemanja Vlatković" i KUD-a "Nikola Kokošar".

Besjedu o Svetom Savi govorio je paroh Dragan Škalonja.