latinica  ћирилица
27/01/2020 |  11:52 ⇒ 12:16 | Autor: SRNA

Svetosavski paketići za srpsku djecu u Topuskom i Vrginmostu (FOTO)

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov podijelio je danas 100 paketića za srpsku djecu iz Topuskog i Vrginmosta u Hrvatskoj.
Topusko - Savindan - Foto: SRNA
Topusko - SavindanFoto: SRNA

Arlov je, nakon svetosavske liturgije u topuskoj Crkvi Svetog Јovana Preteče, rekao da je u vremenima kada je drastično smanjen broj Srba, lijepo vidjeti oko 200 vjernika sa djecom na proslavi praznika posvećenog Svetom Savi - prosvetitelju, učitelju i duhovnom vođi srpskog naroda.

- Ovo je izuzetna prilika da se sabiremo i okupljamo i da djeca spoznaju ko su i kom rodu, vjeri i crkvi pripadaju - istakao je Arlov.

On je naveo da je Odbor, u velikoj humanitarnoj akciji za dječiji osmijeh na Kosovu i Metohiji, koja je u novembru i decembru realizovana u više od 95 srednjih i osnovnih škola u Republici Srpskoj, prikupio sredstva i obradovao više od 1.400 djece na Kosovu i Metohiju, ali i u Glini i danas u Topuskom u Hrvatskoj.

Foto: RTRS

- Vrijedi se potruditi i izmamiti dječiji osmijeh, naročito u krajevima gdje Srbi teško žive, a na Kosovu i Metohiji i Hrvatskoj su sudbine srpskog naroda veoma slične, gotovo iste - rekao je Arlov.

Arlov je naveo da su djeca i roditelji zahvalni za poklone svojim vršnjacima u Republici Srpskoj, kojih je u ovoj velikoj akciji učestvovalo više od 41.000, saopšteno je iz Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Želja nam je da ovu tradiciju nastavimo i pokažemo srpskom narodu na Kordunu i Baniji da nisu sami. Mada su sada u velikoj manjini, a nekada su bili državotvoran i konstituvan narod, hvala im što su ostali i čuvaju duh pravoslavlja - naglasio je Arlov.

Arlov je danas pozvao srpsku djecu sa Korduna i Banije da, ako im školska godina bude završena 12. juna ili nađu drugi način, učestvuju u velikom projektu "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" i u jednom autobusu dođu u Srpsku i provedu vrijeme sa velikim brojem djece sa Kosmeta.

- Da se upoznate, jedni i drugi osjetite slobodu, gostoprimstvo i humanu dušu Republike Srpske - poručio je Arlov.