latinica  ћирилица
27/01/2020 |  11:53 ⇒ 14:09 | Autor: N1

Pao helikopter u Hrvatskoj; Iz mora izvučeno tijelo

Kod Zlarina, ispred mjesta Zablaće, u more pao vojni helikopter u kojem su bile dvije osobe. Poginuo je pilot, a za drugom osobom se traga.

- Policija je obavijestila operativnog dežurnog u Policijskoj upravi Zadar da je u 11.06 časova primljena dojava da je između Zablaća i Zlarina u more pao helikopter.

Odmah po dojavi, na mjesto događaja su upućena dva broda pomorske policije sa policijskim službenicima ostalih stanica, a o ovom događaju obavještene su Lučka kapetanija, Hitna pomoć, vatrogasci i ostale nadležne službe.

Iz policije je navedo da će nakon dolaska na mjesto događaja o svim preduzetim mjerama i radnjama izdati saopštenje za javnost.

Riječ je o helikopterima koji su od nedavno u sastavu MORH-a, a Hrvatska vojska dobila ih je na poklon od SAD, prenosi portal Indeks. 

- Svih 16 odabranih helikoptera proizvedeni su između 2010. i 2012. godine i imaju između 100 i 600 časova naleta. Helikopteri posjeduju svu standardnu opremu i naoružanje koja se ugrađuje na OH-58D Kiowa Warrior u skladu s propisima i standardima kopnene vojske SAD. Od odabranih helikoptera, njih 14 još uvijek se nalazi u aktivnoj postrojbi kopnene vojske SAD što je garancija da će do sredine iduće godine biti u aktivnoj uporabi - pisao je MORH na svojim stranicama 2015. godine nakon što su stručnjaci hrvatske vojske u Sjedinjenim Državama odabrali i pregledali helikoptere.