latinica  ћирилица
27/01/2020 |  14:50 | Autor: RTS

Beograd: Koncentracija štetnih čestica i dalje visoka

U većem dijelu Srbije pada kiša, a na planinama ima snijega, dok je temperatura visoka za ovo doba godine. Prolazak oslabljene frontalne zone anticiklona iz oblasti Јadrana kreće se ka istoku zemlje. Zato je koncentracija PM-10 čestica u vazduhu niža nego prethodna dva dana.

Promjena vremena uticala je i na smanjenje zagađenja vazduha, rekao je Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako je pojasnio, promjenom meteorološkihi prilika otklonjena je toplotna inverzija koja je proteklih dana sa visokim temperaturama i vedrim noćima održavala koncentraciju zagađujućih materija na visokom nivou.

- Vrlo važno je da je Vlada postavila problem zagađenja na najviši nivo agende, i da će u narednom periodu, na srednjeročnom i dugoročnom planu biti mjera u smislu prevencije i smanjenja zagađenja. Vjerujem da će u narednom periodu građani Srbije udisati vazduh kakav udišu stanovnici Evrope - istakao je Radović.

Prema njegovim riječima, kada se govori o aero-zagađenju, mora se imati na umu i mikroklima i geografski položaj zemlje.

Na pitanje mogu li akutna rješenja da riješe hronični problem, Radović navodi da u rješavanju problema zagađenja postoje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere.

- One idu od modernizacije energetskih postrojenja do redukcije saobraćaja u urbanim sredinama. Povećanje energetske efikasnosti, modernizacija postrojenja su najvažnije mjere, jer one znače redukciju fosilnih goriva - napomenuo je Radović.

Kretanje vazduha i eventualne snježne padavine u narednom periodu, kaže Radović, mogle bi da doprinesu smanjenju zagađenja vazduha.

U prethodna dva dana vazduh u određenim dijelovima Beograda bio je veoma zagađen.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija PM-10 čestica u pojedinim dijelovima Beograda, Nišu, Valjevu, Kosjeriću, Novom Sadu i dalje je na visokom nivou.