latinica  ћирилица
27/01/2020 |  15:14 ⇒ 15:29 | Autor: SRNA

BiH potpuno opredijeljena za članstvo u EU

Predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda parlamenta BiH Denis Zvizdić i Dragan Čović u razgovoru sa komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem iskazali su potpunu opredijeljenost i posvećenost BiH svim procesima koji je vode ka evropskim integracijama, ekonomskom rastu i razvoju, jačanju vladavine prava i daljoj saradnji sa zemljama u regionu.
Sarajevo - Čović i Zvizdić sa komesarom EU za proširenje - Foto: SRNA
Sarajevo - Čović i Zvizdić sa komesarom EU za proširenjeFoto: SRNA

Zvizdić i Čović danas su u Briselu upoznali Varheljija o političkoj, ekonomskoj i društvenoj situaciji i potpunoj opredijeljenosti BiH za članstvo u EU, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Zvizdić je rekao da su evropske integracije najefikasniji instrument za prihvatanje evropskih vrijednosti, očuvanje stabilnosti, ubrzanje procesa ekonomskog rasta i razvoja, kao i saradnje u regionu i da zbog toga put ka punopravnom članstvu za BiH nema alternativu.

Čović je istakao značaj evropskih integracija u svjetlu jačanja unutrašnje stabilnosti BiH, kao i činjenicu da je formirani Savjet ministara, čime su se stekli uslovi za nastavak aktivnosti na realizaciji prioriteta na putu evropskih integracija.

S tim u vezi Čović je izrazio očekivanje da će izborni zakon biti dogovoren do početka aprila, čime će, kako je rekao, biti omogućeno i održavanje izbora u Mostaru, navodi se u saopštenju.

Varhelji je naglasio da je predstojeći samit u Zagrebu, za vrijeme hrvatskog predsjedavanja EU, prilika za fokusiranje na Balkan, te za podsticanje razvoja obrazovanja i ekonomije.

U saopštenju se dodaje da je on istakao zabrinutost prilivom migranata u region.

Sagovornici su izrazili potpunu opredijeljenost BiH za članstvo u EU i istakli neophodnost dijaloga, saradnje i političke stabilnosti, te naglasili da su reforme ključni korak ka osiguravanju uslova za postizanje konkretnih iskoraka u ispunjavanju spoljnopolitičkih ciljeva, naglašava se u saopštenju.