latinica  ћирилица
27/01/2020 |  15:18 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

U školama širom Srpske obilježen Savindan

Savindan se obilježava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti i zaštitnikom prosvjetnih ustanova.

Sveti Sava je u Republici Srpskoj školska slava.

Ne postoji bolji način da se pokaže šta su sve naučili učenici nego uspjehom na takmičenjima i prigodnim programom posvećenim Svetom Savi.

Anđelka Lojić dobitnica je svetosavke nagrade za najboljeg učenika u Osnovnoj školi Branislav Nušić u Banjaluci.

On je istakla da voli školu i svoje nastavnike, a nagrada će joj biti motivacija za dalje učenje i postizanje još boljeg uspjeha.

Škola Branislav Nušić već 123 godine u Banjaluci radi bez prestanka.

Stana Nikodinović Mitrović, direktorka Osnovne škole "Branislav Nušić", rekla je da ova škola tradicionalno obilježava školsku slavu Svetog Savu, jednog od najvećih srpskih istorijskih ličnosti, svetitelja, prosvetitelja i prvog arhiepiskopa.

Današnje prosvetiteljske uloge čiji je utemeljivač Sveti Sava,jesu svakim danom raditi na razvoju obrazovanja.
Zajedno sa Vladom Srpske i gradska uprava Banjaluka je uradila mnogo na uređenju škola,naglašeno je tokom posjete školi Borisav stanković

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić čestitao je danas u Banjaluci svim školama školsku slavu - Svetog Savu i poručio da je opredjeljenje grada da stvara što bolje uslove za obrazovanje mladih generacija.

Obaveza je i učenika i nastavnika potvrditi svoje znanje na tržištu obrazovanja.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je važnost očuvanja svega što je Sveti Sava ostavio Srbima u nasljeđe.
Čubrilović je danas na proslavi školske slave u Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u Bijeljini istakao da se ime i djelo Svetog Save obilježava 170 godina, a kod nas tek od devedesetih godina prošlog vijeka.

Republički prvak iz fizike je srednjoškolac Nikola Јolović,učenik Tehničke škole Mihajlo Pupin u Bijeljini i to je njegov put svetosavlja.

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom, slavu je proslavio i najveći pravoslavni hram u BiH – Svetosavski hram u Foči.

- Јako sam ponosna, a i čitav moj kolektiv, na osnovu ovoga što smo učinili u čast i slavu našeg Svetog Save koji je bio dobar čovjek prije svega i svetitelj jako nam je drago što imamo priliku da proslavimo to - kaže Mia Bajčetić, učenica OŠ "Veselin Masleša", Foča.

U Osnovnoj školi "Sveti Sava" U Istočnom Novom Sarajevu, broj učenika je u konstantnom porastu, i to je garant da će nastaviti da se širi kroz zavještanje i blagoslov srpskog prosvetitelja ,naglasila je direktorka ove škole Danijela Mrda.

Grad Trebinja dodjeljuje Svetosavske nagrade prosvjetnim radnicima za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju, te unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse.

Svetosavska nagrada dodijeljena je i Ljubici Kolak, profesoru ekonomske grupe predmeta, Јovi Grujičiću, dugogodišnjem direktoru Doma učenika, Boži Bjelici, profesoru i direktoru Mašinske škole u Trebinju, Radenki Butuliji, profesoru predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i Miloradu Bokiću, nastavniku matematike i fizike i direktoru škole "Sveti Vasilije Ostroški".

Svečano je bilo i na svetosavskoj akademiji u Gimnaziji i Mašinskoj školi u Mrkonjić gradu

Svetosavska akademija i u Šipovu gdje su učestvovali učenici Osnovne škole "Nemanja Vlatković" i KUD-a "Nikola Kokošar".

Svetosavsku liturgiju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru služio je patrijarh srpski Irinej

- Danas nam je potreban duh Svetog Save da nas ujedini - poručio je patrijarh srpski Irinej.