latinica  ћирилица
27/01/2020 |  15:31 ⇒ 16:05 | Autor: SRNA

Otvorena izložba o srpskim pravoslavnim školama u BiH

U Arhivu Republike Srpske u Banjaluci danas je otvorena izložba "Srpske pravoslavne škole u BiH - Ljetopisi iz fonda Pedagoškog muzeja u Beogradu" Aleksandre Milovanović.
Arhiv Republike Srpske - Foto: SRNA
Arhiv Republike SrpskeFoto: SRNA

U okviru izložbe, koja će biti otvorena mjesec dana, predstavljena su 32 ljetopisa koja su autentičan dokaz zajedništva Srba u regionu.

Milovanovićeva je istakla da je ova izložba značajna jer predstavlja materijalni dokaz rada srpskih pravoslavnih škola na prostoru današnje BiH.

- Tu su tačni datumi, imena učitelja, osnivača, kao i broj djece koja su pohađala ove škole - rekla je Milovanovićeva prije otvaranja izložbe.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da izložba govori o prosvjetiteljskoj tradiciji srpskog naroda na prostoru BiH, te rječito opisuje period srpske istorije koji je obilježila borba za obrazovanje i emancipaciju.

- Svjesni činjenice da narod samo obrazovanjem ima budućnost, Srbi su u BiH tokom 19. vijeka osnivali škole i u tom poduhvatu snažno ih je podržavala Srpska pravoslavna crkva - navela je Đakovićeva.

Ona je istakla da je sve te vjekovne borbe srpski narod izdržao, te se iznad svih stradanja izdizao gradeći na starim temeljima još čvršće građevine srpske prosvjete i ponosa.

- Svjesni smo činjenice da je i danas period očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma, kao temelja našeg kulturnog i nacionalnog identiteta, jedno od suštinskih pitanja za naš kulturološki opstanak - napomenula je Đakovićeva.

Izložbu je organizovao Arhiv Republike Srpske u saradnji sa Pedagoškim muzejom iz Beograda, povodom obilježavnja Savindana - uspomene na prvog srpskog arhiepiskopa i prosvjetitelja Svetog Savu.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.