latinica  ћирилица
27/01/2020 |  15:49 ⇒ 18:46 | Autor: Večernji list

Hrvatska: Potraga za drugim pilotom u toku (VIDEO)

Јedan član posade poginuo je u padu helikoptera u Zlarinskom kanalu, a za drugim je pokrenuta intenzivna akcija potrage i spasavanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Hrvatske, prenosi Večernji list.

- Kao što smo saopštili, na prostoru Zablaća i ostva Zlarina u more je iz zasad neutvrđenog razloga došlo do pada vojnog helikoptera s dva člana posade. Odmah su preduzete sve mjere u cilju njihova pronalaska i spašavanja. Јedan pilot je pronađen i, nažalost, preminuo je. U toku je potraga za drugim. Naši oficiri su sa porodicama pilota kako bi im pružili pomoć i potporu, a i mi ćemo ih posjetiti nakon konferencije. Pružićemo im svu moguću pomoć u ovom teškom trenutku  - izjavio je ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević na pres konferenciji u Zemuniku povodom pada helikoptera.

Načelnik Generalštaba OS RH general zbora Mirko Šundov izjavio je da je naređena obustava leta svih helikoptera Kiowa dok se ne utvrdi uzrok pada. Dodao je da su pokrenuti svi mehanizmi i snage za traganje i spašavanje.

Zapovjednik Majkl Križanec izrazio je saučešće porodici poginulog pilota uz nadu da će drugog člana posade pronaći živog. 

- Na vrlo maloj visini iz nepoznatih razloga došlo je do naglog udara u more. Nije bilo nikakvih predznaka, poziva. Drugi helikopter je ostao na mjestu. Ribari su uspjeli izvući tijelo i započeli su reanimaciju no nisu uspjeli. Stariji kolega je imao preko 2500 sati naleta, a mlađi 1500. Dok se ne izvuče helikopter iz mora i dok ne izvučemo sve detalje, ne možemo ništa zaključiti. Zadatak se izvršavao onako kako je bio planiran. Let je bio u paru, bio je uz obalu i letjelo se danju, sve su to stvari koje inače smanjuju rizik leta. Predmetna ruta bila je iz Zemunika preko Vodica do Lore, to je bila destinacija. Olupina se nalazi na dubini od 30 metara. Trenutno su u akciji ronioci. Treba utvrditi je li tamo i tijelo drugog pilota ili će se potraga širiti - naglasio je Križanec.

Povezane vijesti:

Pao helikopter u Hrvatskoj; Iz mora izvučeno tijelo