latinica  ћирилица
27/01/2020 |  15:51 ⇒ 20:25 | Autor: SRNA

Odobren izvoz sadnog materijala na tržište Rusije

Ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor odobrila je proizvođačima Poljoagro iz Šamca i Adrija hishtil iz Čapljine izvoz sadnog materijala, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Firme Poljoagro i Adrija hishtil stavljene su na spisak registrovanih izvoznika sadnog materijala i presadnica iz BiH u Rusiju. Za tržište Ruske Federacije spremno je 2.000.000 presadnica paradajza i paprike firme iz Šamca, te 1.200.000 sadnog materijala jabuke i kruške firme iz Čapljine - rekao je Košarac.

On je pozvao sve proizvođače sadnog materijala i presadnica u BiH da se posredstvom Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja obrate zahtjevom za izvoz proizvoda na tržište Ruske Federacije, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

U saopštenju se napominje da su ruski veterinarski i fitosanitarni inspektori boravili krajem prošle godine u BiH, te izvršili inspekcijski nadzor i kontrolu proizvodnih kapaciteta firmi koje su podnijele zahtjeve radi isupnjavanja uslova za izvoz u skladu sa zahtjevima ruskog tržišta.