latinica  ћирилица
27/01/2020 |  16:35 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Novi carinski terminal rasteretiće saobraćaj u Gradišci

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je današnji početak rada novog carinskog terminala u ovom gradu veliki iskorak jer će postepeno omogućiti rasterećenje saobraćaja, ali da će potpunu funkciju imati tek nakon završetka novog mosta na Savi.

- Želimo da Gradiška bude uređen grad, a ne da putnici i turisti nose ružne uspomene o dugim kolonama i čekanjima na granici. Punu funkciju carinski terminal na novoj lokaciji imaće nakon završetka novog mosta, a nadam se da će, u međuvremenu, građani imati razumijevanja, rekao je Adžić i podsjetio da je pri kraju izgradnja gradiške obilaznice, koja bi, prema planu, trebalo da bude završena do polovine godine.

- Time bi imali i veće rasterećenje grada, ali i prigradskih naselja Obradovac, Kruškik i Čatrnja, koja će sa preseljenjem carinskog terminala sada nosti veći teret saobraćajnih gužvi - rekao je Adžić.

On je naveo da Gradska uprava projekat izgradnje obilaznice realizuje u saradnji sa Vladom Republike Srpske i preduzećem "Autoputevi Republike Srpske".

- Obilaznica će, osim rasterećenja saobraćaja u gradu i prigradskim naseljima, dati i nove mogućnosti širenja Gradiške i razvoja stanogradnje i privrede na tom lokalitetu - ocijenio je Adžić.

Adžić je naglasio da je želja Gradske uprave da lokacija sada bivšeg carinskog terminala bude pretvorena u moderno sajmište, o čemu gradske vlasti vode pregovore sa Vladom Republike Srpske i Savjetom ministara.

- Želimo da postignemo dogovor sa Ministarstvom finansija i trezora u Savjetu ministara da grad Gradiška dobije taj prostor na korištenje, a nakon toga da napravimo projektnu dokumentaciju za njegovo pretvaranje u sajamski prostor koji bi bio prepoznatljiv u regionu - naveo je Adžić.

Istakao je da je cilj iskoristiti geografsku poziciju Gradiške kao grada na vratima EU i otvoriti mogućnost razvoja sajamske djelatnosti i tako upotpuniti i turističku ponudu.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH potvrđeno je da je danas počeo sa radom novi carinski terminal u Gradišci, te da od jutros nisu zabilježeni nikakvi zastoji u radu.

Na prostoru starog napuštenog terminala gradska uprava ima planove za izgradnju sajmišta.