latinica  ћирилица
27/01/2020 |  18:14 ⇒ 19:19 | Autor: SRNA

Picula: Izvjesna evropska perspektiva BiH- reforme obavezujuće

Evropska perspektiva BiH je izvjesna, ali su reforme koje zemlja treba realizovati obavezujuće, rekao je izvjestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Tonino Picula.
Sarajevo - Picula, Zvizdić, Čović - Foto: SRNA
Sarajevo - Picula, Zvizdić, ČovićFoto: SRNA

Picula je tokom sastanka sa predsjedavajućim Predstavničkog doma parlamenta BiH Denisom Zvizdićem i predsjedavajućim Doma naroda Draganom Čovićem u Misiji BiH pri EU, istakao da rad na realizaciji evropskih projekata i politika proširenja moraju biti realizovani uporedo.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da je tokom sastanka bilo riječi i o trenutnoj političkoj situaciji, evropskoj BiH, kao i mogućnostima koje BiH može iskoristiti tokom hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU.

Zvizdić je rekao da je kandidatski status zajednički interes, a da je BiH ključ stabilnosti za cjelokupan region, te naglasio da je, zbog očuvanja mira, dugoročne stabilnosti i ekonomskog prosperiteta BiH, ali i cijelog regiona, neophodno dobijanje kandidatskog statusa.

Čović je naglasio da za BiH ne postoji alternativa članstvu u EU, ističući značaj reformskih procesa za podsticaj razvojnih prilika i socio-ekonomski razvoj na dobrobit građana BiH.

On je istakao neophodnost izmjene Izbornog zakona BiH, koji će omogućiti zaštitu ravnopravnosti konstitutivnih naroda i održavanje izbora u Mostaru.