latinica  ћирилица
28/01/2020 |  08:05 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Kalinoviku

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine.
Suđenje Drekoviću - Foto: RTRS
Suđenje DrekovićuFoto: RTRS

Prema optužnici, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno petnaestogodišnje dijete, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih, te razoreno više objekata.

Na ročištu održanom 14. januara, nekadašnji komandant isturenog komandnog mjesta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH na području Bjelimića Hamid Selimović izjavio je da je bio zadužen "za organizovanje odbrane" na tom području i da je, po potrebi, mogao samostalno donijeti odluku o upotrebi atriljerijskog oruđa manjeg dometa.

Selimović je rekao da je od 13. juna 1995. godine, od kada je zvanično postavljen na tu dužnost naredbom komandanta korpusa Drekovića, svojim podređenim šest puta izdao usmenu naredbu za otvaranje vatre na pripadnike Vojske Republike Srpske.

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH potvrdio je da je svoja zaduženja u Odžacima, na području Bjelimića, izvršavao u skladu sa naredbama Drekovića, od kojeg su mu naređenja iz komande u Јablanici stizala printanom vezom.

Prema njegovim riječima, Dreković je na Bjelimiće došao samo jednom, kada je sa komandantima svih jedinica i njihovim pomoćnicima razgovarao o njihovom položaju.