latinica  ћирилица
28/01/2020 |  08:13 | Autor: SRNA

Gradiška: Na Svetosavskoj akademiji nagrađeni najbolji prosvjetni radnici

Svetosavska akademija pod nazivom "Vo vijeki vjekov", na kojoj su treći put zaredom dodijeljene i nagrade najboljim učiteljima, nastavnicima i profesorima, održana je u Gradišci.
Gradiška: Dodijeljene nagrade naboljim učiteljima - Foto: SRNA
Gradiška: Dodijeljene nagrade naboljim učiteljimaFoto: SRNA

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je sinoć da se u tom gradu već tradicionalno održava Svetosavska akademija i ističe značaj lika i djela Svetog Save za pravoslavlje i srpski narod.

On je istakao da se obilježavajući praznik posvećen prvom arhiepiskopu, državotvorcu i osnivaču Srpske pravoslavne crkve, koji škole obilježavaju kao svoju slavu, čuva srpska tradicija, običaji, duhovnost, narod i Republika Srpska.

Adžić je naveo da dodjelom priznanja za nabolje prosvjetne radnike Gradska uprava želi da im zahvali na njihovom trudu i da ih dodatno motiviše da i dalje izvode mlade generacije na pravi put i formiraju ih kao zrele ličnosti.

Autor Svetosavske akademije profesor Radana Vila Stanišljević istakla je da naziv Akademije govori da je Sveti Sava bio onaj koji se bogojavio i bogočastio cijeli svoj život, kako bi nas naučio kako da živimo i postojimo.

- On je stvorio narod koji večeras prati akademiju - istakla je Stanišljevićeva.

Za najboljeg nastavnika razredne nastave izabrana je Olgica Tepić iz Osnovne škole "Danilo Borković" Gradiška, dok je za najboljeg nastavnika predmetne nastave izabran Neđo Malić iz Osnovne škole "Petar Kočić" Nova Topola.

Nagradu za najboljeg nastavnika u odjeljenju učenika sa posebnim vaspitno-obrazovnim potrebama dobila je Duška Kotur iz Osnovne Škole "Vasa Čubrilović" Gradiška.

Najbolji nastavnik Osnovne muzičke škole "Branko Smiljanić" je Tanja Ristić, dok je nagrada za najboljeg profesora pripala Radovanu Marjanoviću iz Tehničke škole Gradiška.

Marjanović, koji u "Tehničkoj školi" radi od 2002. godine, kaže da je ova nagrada velika čast i priznanje ali i plod velikog rada sa učenicima.

U programu Akademije učestvovali su Gradski mješoviti hor "Lira", glumci Gradskog pozorišta Gradiška Draško Vidović i Admir Mešić, vokalni solista Teodora Čikić, pijanist Dinko Blagojević, sopran Albina Smajlović i učenici gradiških osnovnih i srednjih škola.

Svetosavskoj akademiji, koja je održana u Kulturnom centru Gradiška, prisustvovali su poslanici iz Gradiške u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, lokalne vlasti, vaspitno-obrazovnih ustanova, kulturnih i drugih ustanova i preduzeća, te brojni građani.